Вторник, 12 Мар 2024
            
Горна Оряховица Общество

Сдружение „ЗА Горна Оряховица” ще бъде гласа на гражданите пред местната власт и институциите

  12.12.2023 11:56
Сдружение „ЗА Горна Оряховица” ще бъде гласа на гражданите пред местната власт и институциите

Група обществено активни горнооряховчани създадоха нова неправителствена организация, която си поставя амбициозната цел да използва гражданската енергия за добри дела и да бъде гласа на обикновения човек пред местната власт и държавните институции.

Сдружение „ЗА Горна Оряховица” ще бъде посредник и инициатор на събития, в които да участват колкото се може повече хора, защото само заедно можем да направим града и общината си по-добро място, казват основателите.

Председател на сдружението е Марияна Дамянова. В управителния съвет са още Даниел Спасов и Ирена Стоянова. Част от основателите са участвали в последната предизборна кампания и до голяма степен срещите с хората по това време ги мотивират да продължат и да създадат Сдружението.

Много често хората ни питаха защо политиците се сещат за тях само по време на кампания, а след това забравят за всички обещания и идеи. Тогава си казахме, че каквото и да се случи на изборите, ще останем близо до горнооряховчани. По време на предизборната битка ние набелязахме много проблеми и предложихме начини за решаването им. Ще опитаме да реализираме тези свои идеи с помощта на всички хора, които се присъединят към нас, обясняват от Сдружението.

Идеята на „ЗА Горна Оряховица” е да бъде гласът на гражданите пред местната власт и институциите. Ще бъдем на всяко заседание на Общинския съвет, ще споделяме на хората какви решения са взети, ще правим предложения от тяхно име. Очакваме горнооряховчани да бъдат активни и да поставят пред нас своите проблеми, казват Марияна Дамянова и Даниел Спасов. Сдружението ще работи с всички други неправителствени организации в общината, както и с национални организации като БЧК, природозащитници, организации за защита на животните и т.нат.

Ще се работи много и с бизнеса в общината, с чиято подкрепа ще се реализират проекти, които администрацията не може да обхване. Подготвен е вече годишен календар на дейности, който включва културни събития, граждански инициативи, проекти.

Най-кратко казано искаме да мотивираме горнооряховчани да не са активни само в социалните мрежи, а заедно да предприемем действия за разрешаването на проблемите, обясняват от Сдружението.

Първата инициатива на новата неправителствена организация е насочена към безопасността на децата на пътя. Сдружението организира Коледна работилница на 16 декември, в която ще се включат не само членове, но и всеки с желание да помогне. Ще се изработят коледни подаръци, които ще се предложат на фирмите от града. Вече няколко такива са проявили интерес и ще се включат в инициативата, като ще осигурят подаръци за своите служители. Със събраните средства ще се закупят 3D светлоотразителни фигури за маркиране на пешеходни пътеки.

Те ще бъдат предоставени на Общината с желанието да ги монтира на места, където пресичат много деца. След това администрацията би могла да продължи идеята и постави още такива фигури, които отдалече ще предупреждават шофьорите, че наближават пешеходна пътека. Ще поискаме разрешение от Общината да ремонтираме двата соларни знака за отбелязване на пешеходни пътеки с преминаващи деца до СУ „Вичо Грънчаров” и ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, които вече не светят в тъмната част на денонощието, допълват идеята си организаторите.

След това дейността на Сдружението ще продължи с инициативи и събития, които са свързани с конкретни проблеми на Горна Оряховица и общината. И винаги търсейки максимално широко гражданско участие. Само с мърморене и оплакване във Фейсбук проблеми не се решават, трябват и действия, убедени са основателите на Сдружение „ЗА Горна Ораховица”.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Сдружение ЗА Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета