Вторник, 19 Мар 2024
            
Горна Оряховица Общество

Женското благотворително дружество „Св. Мина“ организира кръводаритеска акция и акция за набиране на хранителни продукти

  09.12.2023 06:20
Женското благотворително дружество „Св. Мина“ организира кръводаритеска акция и акция за набиране на хранителни продукти

Акция за кръводаряване организира Женското благотворително дружество „Св. Мина“ в Горна Оряховица. Акцията ще се проведе на 9 декември от 9 ч. в храма „Свети Три Светители“ в кв. „Пролет“. "Дари кръв - спаси живот" е мотото на дамите от дружеството.

Кой може да дарява кръв?

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, които се нуждаят от нея, може да стане дарител. Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца.

Кой не може да дарява кръв?

Не се допускат хора, които страдат от заболявания като СПИН, хепатит, сифилис, туберкулоза, токсоплазмоза, бруцелоза, отосклероза и Мениеров синдром, бронхит, алергии, хроничен остеомиелит и деформации на костите, ревматизъм, язва на стомаха или дванадесетопръстника, псориазис, екземи по кожата, глаукома и т. н. Противопоказани са всички остри заразни болести (през време на боледуването и реконвалесцентния период). Хората, които са имали контакт със заразно болни – за период, равен на инкубационния, също не могат да даряват кръв. Проблем е наличието на сърдечно-съдово заболяване, тропически инфекции, костно-мозъчни, бъбречни и чернодробни прблеми. Не трябва да са употребявани медикаменти в деня на кръводаряването, алкохол или упойващи вещества. Кръводаряване не се извършва и в случаи, когато по преценка на лекаря или освидетелстващото лице този акт на съпричастност представлява опасност за здравето на дарителя.

Кръводарителската акция всъщност е едно от поредицата събития, организирани през декември от дружеството под надслов „Коледа за всеки“. Вчера, 8 декември, започна първото от тях - коледна акция за набиране на хранителни продукти. Акцията тече и днес, 9 декември, в супермаркет „Макс Марк“ от 9 ч.

Коледа е съвсем близо, а нашето коледно дърво все още си няма украса, нека поправим това! Заповядайте на 10 декември от 10:30 ч. в двора на храм „Свети Три Светители“, за да украсим коледната елха и да се заредим с празнично настроение, канят на още едно събитие от благотворителното дружество „Св. Мина“.


Ключови думи
Св. Мина кръводаряване
Последни
Седмицата
Анкета