Петък, 08 Мар 2024
            
Горна Оряховица Спорт

Петър Мутафов спечели купа за най-добър чужденец на турнир в Скопие, борците на „Локо” с четири медала

  07.12.2023 13:23
Петър Мутафов спечели купа за най-добър чужденец на турнир в Скопие, борците на „Локо” с четири медала

Петър Мутафов стана най-добре представилият се чуждестранен състезател, а отборът на горнооряховския „Локомотив” спечели четири медала от Международния турнир „Ментаз Алажбегу” в столицата на Северна Македония Скопие.

Десетото издание на турнира, организиран от местния клуб „Лирия”, привлече над 120 състезатели от четири държави във възрасти подготвителни групи и момчета. Участваха клубове от цяла Северна Македония, Косово, Албания, а „Локо” беше единствен представител на България.

Горнооряховският клуб участва със седем състезатели – 5 при момчета и две в подготвителната група.

В кат. 75 кг Петър Мутафов стана шампион и получи купата за най-добър чуждестранен състезател. Той започна с две победи с туш над Фаик Мемедовски и Иван Мицевски – и двамата от македонски клубове. На финала съперник му беше представител на домакините от „Лирия” Фидан Рехепи, който поведe в първата част с 4:0. Българинът върна две точки секунди преди почивката. След това деветокласникът на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов” излезе напълно променен и доминираше на тепиха. Приключи срещата с технически туш 14:4 и това му донесе златото и купата.

Илиан Ангелов, който също е ученик на ПГЕЕ, но е в 8 клас, започна по идентичен начин с две победи с туш над македонците Милаим Бажрами и Фатон Джусуфи. Финалът го изправи срещу един от най-добрите състезатели на домакините, който е познат и от горнооряховския тепих, Дардан Бела. Състезателят на „Лирия” спечели срещата и така Илиан остана със сребърния медал.

В кат. 52 кг Йордан Папазов е трети. Ученикът на ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров” започна с туш над Аке Йовановски, но след това загуби от бъдещия шампион Мерджан Халили от „Лирия”. За 3-5 място Йордан победи с 10:4 Климент Миджалов от Северна Македония.

Бронзов медал завоюва и най-малкият в отбора Йордан Миланов. Лъвчето, както му казват в залата по борба, е ученик на ОУ „Иван Вазов”. В най-многолюдната категория – 29 кг подготвителна група, родени 2013 – 2015 г., той имаше лошия късмет да започне с един от финалистите Андрей Тасевски от „Шкупа” (Скопие). Дани загуби, но получи възможност да се реваншира в репешажите, където тушира Муса Димерсан от „Бучин”. За бронзовия медал Лъвчето победи македонеца Ениз Моджак.

В същата категория извън медалите остана Станислав Кирилов.

Другите двама от „Локомотив” – Борил Генчев в кат. 35 кг и Теодор Старирадев в кат. 68 кг. загубиха още на старта и отпаднаха.

Много хубав турнир, който беше добра контрола за нашите. Видях грешки, които трябва да отстраняваме на тренировките. За момчетата е много полезно да излязат срещу различни съотборници, да видят как работят в другите страни. Много съм доволен от Петър, който направи много добри борби. На финала излезе притеснен, но после показа какво може, коментира треньорът Николай Ганев.

„Лирия” ще върне гостуването за турнира „Никола Петров”, с който ще се отбележи 150-та годишнина от рождението на големия шампион и 50-та годишнина от откриването на залата на негово име. Схватките от турнира започват от 9 часа на 9 декември. В 11 часа е официалното откриване. Очакват се много олимпийски и световни шампиони, които да мотивират младите борци. Самият турнир е за подготвителни групи и момчета, ще има и една категория момичета.


Ключови думи
борба Локомотив Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета