Сряда, 28 Фев 2024
            
Горна Оряховица Общество

Увеличават капацитета на отделението „Уши, нос, гърло“ в Болницата в Горна Оряховица

  29.11.2023 14:30
Увеличават капацитета на отделението „Уши, нос, гърло“ в Болницата в Горна Оряховица

Близо 900 пациенти са преминали от януари до момента през отделението „Уши, нос, гърло“ в болницата в Горна Оряховица. В единственото за великотърновска област УНГ отделение се развива дейност в няколко основни направления.

Едно от тях е свързано с профилактиката, диагностиката и лечението на дегенеративните процеси, които касаят загуба на слуха и процедурата за слухово протезиране на нуждаещи се пациенти, коментира началникът на д-р Стоян Стоянов, дм. Интензивно се работи и в областта на диагностиката и последващите холтерови изследвания и лечение на сънна апнея (ОСАС) .

На голяма част от диагностицираните със сънна апнея се назначава консервативно лечение. Те се оборудват със СРАР апарати, които ползват в домашни условия и които повлияват апноичните паузи и всички произтичащи тежки последствия от заболяването, припомня д-р Стоянов.

През 2023 година бяха организирани два пъти кампании за безплатни прегледи за пациенти със съмнения за сънна апнея заради социалната значимост на заболяването.

Напоследък отчитаме ръст на случаите на пациенти, на които се налагат оперативни носни корекции с цел подобряване на функционалното им дишане, коментира още д-р Стоянов и допълва, че в амбулаторен аспект има увеличение на случаите на пациенти, най-вече деца, с попаднали чужди тела в носа.

Много специфично направление, което развива отделението, е диагностика и лечение на туморни заболявания. Това е възможно благодарение на компетенциите и опита на д-р Стоянов, който наскоро защити докторска дисертация на тема онкологични заболявания в ИСУЛ. По думите на специалиста, младите пациенти с хистологично доказани онкологични заболявания успешно се повлияват от назначената лъчелечение и химиотерапия.

След Нова година УНГ отделението ще се премести и ще разшири капацитета си. В момента се осъществява голям ремонт и преустройство в част от хирургично отделение, където ще бъде ситуирано то. Ремонтират се функционални кабинети, операционна и болнични стаи, като дейностите се финансират изцяло със средства на болницата.

След като се премести отделението, ще се разшири и легловия му капацитет – от 9 на 12 легла.


Ключови думи
УНГ Горна Оряховица д-р Стоян Стоянов
Последни
Седмицата
Анкета