Четвъртък, 15 Фев 2024
            
Горна Оряховица Общество

Геодезически проучвания или строеж на магазин се случва на Автогарата? Слухът отново спряга BILLA за Горна Оряховица

  16.11.2023 15:56
Геодезически проучвания или строеж на магазин се случва на Автогарата? Слухът отново спряга BILLA за Горна Оряховица

Горнооряховската Автогара, която всъщност на практика не е никаква автогара, но по документи още се води такава, отново е в центъра на оживено обществено обсъждане в горнооряховските групи във Фейсбук.

От няколко дни там се правят изкопни работи и хората вече гадаят какво се случва. Работниците на обекта казват, че ще се строи магазин. Някой дори бил по-конкретен и обявил, че ще се прави BILLA. Това обаче може да е отглас на предишния опит веригата да влезе в Горна Оряховица и то точно в същия район.

По времето на кмета Йордан Михтиев BILLA искаше да направи магазин на мястото на Пазара, а него да изместят където е покритият пазар. Тогава общинските съветници не се съгласиха, но след повече от 12 години хората са отново в очакване. Не че повечето живеещи наоколо искат BILLA или какъвто и да е голям магазин. Пазарът и автобусите са им достатъчни, за да не могат да паркират колите си и да излизат и се прибират вкъщи на прибежки между коли и автобуси.

„Правят се геодезически проучвания. Отдолу преминава градското дере, искаме да разберем какво е състоянието и дали въобще може да се строи нещо”, лаконично отговаря на въпроса какво ще се случва в имота управителят на „Автогара Горна Оряховица” ООД Николай Мънчев.

Макар че собственикът не потвърждава нито една от версиите за евентуално строителство, ясно е, че няма да прави проучвания само, за да разбере в какво състояние е градският канал. Нещо ще се прави и това отново повдига темата за Автогарата.

Тя стана частна собственост, след като бе приватизирана общинската превозваческа фирма „Янтра транспорт”. Автогарата се ползваше от всички транспортни фирми в Горна Оряховица, които плащаха наем. След като „Надежда” стана основен оператор на общинската транспортна схема, не се постигна разбирателство за наема и Автогарата бе затворена. Постепенно сградата се превърна в търговски център с магазини и заведения, а паркингът си стои ограден и затворен. В същото време автобусите продължават да спират покрай него и съвсем ограничават възможностите за паркиране на работещите наоколо.

И макар вече да не изпълнява функциите на Автогара, теренът се води като такъв в Общия устройствен план на град Горна Оряховица. Законът смята, че една автогара е ключов елемент в транспортната схема и е отделил специално място за нея в плана. И това не е променяно в последните години, за да може да се строи нещо, което не е свързано с транспорта.

В последните три години не е искано нито промяна на предназначение, нито пък разрешение за строеж от собствениците на този имот, информираха в Общината.

Самото превръщане на Автогара в търговски обект е много съмнително от законова гледна точка, смятат специалисти по ТСУ. Но хората това реално не ги интересува. Имотът е негов, да си прави магазин, но трябва да има осигурени места за паркиране, казват живеещи и работещи наоколо. Това всъщност и законът го предвижда – като се изгражда голям магазин, той трябва да има паркоместа или наблизо да има осигурен обществен паркинг.

А малко по-рано днес излезе информация, че BILLA започва да отваря нов формат магазини, които са нещо средно между кварталните и големите супермаркети.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
BILLA Автогара Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета