Сряда, 14 Фев 2024
            
Темида

Вещи лица от три съдебни района ще изготвят експертизата за катастрофата, при която загина Ферарио Спасов

  14.11.2023 15:55
Вещи лица от три съдебни района ще изготвят експертизата за катастрофата, при която загина Ферарио Спасов

Вещи лица от три съдебни района ще бъдат привлечени за изготвянето на автотехническата експертиза за тежката катастрофа, при която загина треньорът по футбол Ферарио Спасов. Целта е да бъдат избегнати всякакви съмнения за предубеденост, обявиха днес от Окръжната прокуратура в Ловеч.

Вече е назначена съдебно-медицинска експертиза, уточни окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков.

Припомняме, че Ферарио Спасов загина на 11 ноември след сблъсък на два леки автомобила на главния път I-4 София – Варна в района на Шереметя. След проведени интензивни следствени действия и преценка на събраните до момента доказателства, по случая като обвиняем за извършено престъпление по чл. 343 от НК (причиняване на смърт по непредпазливост при управление на МПС, вследствие на нарушаване на правилата за движение по пътищата) е привлечен 24-годишният Н. П. от Лясковец. Обвинението на този етап е за изгубен контрол над управлявания автомобил при мокра настилка.

Н. П. бе освободен с най-леката мярка подписка от прокурора от Великотърновската окръжна прокуратура Йордан Кожухаров. Общественото недоволство от освобождаването доведе до привикването на Кожухаров при главния прокурор, а надзорът бе отнет от Великотърновската прокуратура и прехвърлен на Окръжната прокуратура в Ловеч.

На този етап от разследването мярката на Н. П. не може да бъде променена. Това би могло да се случи, ако бъдат установени нови факти и обстоятелства. Към настоящия момент предвиденото от закона наказание е от 3 до 8 г., което, при събирането на допълнителни доказателства, може да бъде преквалифицирано. Но в съдебната фаза, ако подсъдимият и защитата му преценят, могат да поискат съкратено следствие и да не се иде на процес по общия ред. Така съдът автоматично е длъжен да приложи с 1/3 по-леко наказание.

В рамките на 2 месеца ще бъдат извършени всички процесуалноследствени действия и ще остане само изготвянето на автотехническата експертиза, въз основа на което ще бъде преценено какво обвинение да бъде повдигнато, уточни Вълков. По думите му до момента разследващите органи са свършили максимално работата си.

Продължават разпитите на свидетели, като в момента се установяват и други преки очевидци. Двата автомобила от тежкото ПТП се намират в ОД на МВР, където ще останат до влизането на присъдата на обвиняемия в сила.  


Ключови думи
Ферарио Спасов
Последни
Седмицата
Анкета