Неделя, 04 Фев 2024
            
Велико Търново Други

Изложбата „Будителите - памет и надежда” е наредена във Велико Търново

  01.11.2023 15:40
Изложбата „Будителите - памет и надежда” е наредена във Велико Търново

По повод Деня на народните будители Народно читалище „Надежда 1869” – Велико Търново в партньорство с отдел „Държавен архив“ -  Велико Търново и Институт за исторически изследвания при БАН,  организираха  съвместна изложба „Будителите - памет и надежда”. В изложбата бяха експонирани интересни снимки и документи, издирени от Държавен архив – Велико Търново по проект на Държавна агенция „Архиви” „Европейци и великотърновци учили в Европа с принос за обществено-икономическия и културен живот в Търново“, който се реализира с финансовата подкрепата на програма „Културно наследство“, модул „Културно наследство“ на Национален фонд „Култура“.

Архивните документи разкриват личности на търновци, учили в Европа и приложили знанията си в родината и европейци, работили и допринесли за развитието на културата, образованието и в частност за обществено–икономическото развитие на Търновския край.  НЧ „Надежда 1869 г.“ представи от старопечатния фонд на библиотеката си непоказани досега оригинали на произведения от Георги Раковски, Иван Момчилов, д-р Васил Берон, Никола Михайловски, Петко Р. Славейков, Кръстьо Пишурка. На събитието присъстваха ръководители и представители от община В. Търново, читалища, Държавен архив, Регионален исторически музей, Регионална библиотека „ П. Р. Славейков“ и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Проф. Петко Петков - член на настоятелството на читалището, се обърна към съвременните будители с приветствено слово. Мероприятието приключи с кратък филм за живота и дейността на Димитър хаджи Павли Иванов – основател и пръв председател на читалище „Надежда”, който е изготвен с активното участие на младежите от инициативата „Помощник на библиотекаря през лятото”.  

На 2 ноември изложбата ще бъде организирано посетена от ученици на ПХГ „Св. св. Кирил и Методий”, след което беседа за дейността на Димитър хаджи Павли Иванов ще им бъде изнесена от д-р Даниела Вичкова - Нушева от Институт за исторически изследвания при БАН.


Ключови думи
НЧ Надежда 1869
Последни
Седмицата
Анкета