Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Велико Търново Други

Коледни подаръци ще зарадват великотърновчета в неравностойно положение

  16.12.2021 15:55
Коледни подаръци ще зарадват великотърновчета в неравностойно положение

Благотворителна инициатива на Читалище „Надежда 1869“ отново ще зарадва деца в неравностойно положение от Велико Търново. Осем малки великотърновчета от пет семейства ще получат коледни подаръци по повод наближаващия светъл празник Рождество Христово.

Децата са на възраст между 7 и 12 години и посещават две социални услуги в Старата столица. За всяко от тях е подготвено специален коледен чувал. Сред подаръците има топло одеяло, играчки, книжки, ръчно изработени картички, а същи и лакомства.

Жестът е на Дамския изящен клуб, заедно с Клуба по битова култура към читалището и с подкрепата на общинската дирекция „Социални дейности и здравеопазване“. Подобна благотворителна инициатива бе реализирана и за Баба Марта през пролетта.

Подаръците ще бъдат предадени на родителите от управителите на социалните услуги, обясни Росица Димитрова от социално-здравната дирекция в общината. Тя посочи, че коледната инициатива на Читалище „Надежда 1869“ се организира за втора поредна година и благодари специално на председателя на читалищното настоятелство арх. Донка Колева, секретаря Виолета Белчева, на председателя на Дамски изящен клуб Елена Стоева и на всички, подкрепили начинанието.

Малчуганите посещават Дневния център за деца с увреждания „Дъга“ и Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца и младежи с увреждания на бул. „България“ №24.

Дамският изящен клуб е най-новата формация към Читалище „Надежда 1869“ . Част от клуба са повече от 100 художници, писатели, журналисти и галеристи от цяла България.

„В новия модел на социалните услуги разширеното партньорство, което имаме с организации – граждански, бизнес, творчески, е предпоставка за социалното включване и пълноценна интеграция за хората с увреждания. Освен Дамския изящен клуб ще привлечем и други клубове за реализиране на реформата в социалната политика. Част от нея ще е изграждането на ателиета, в които професионалисти  – занаятчии и хора на изкуството ще продължат да обучават пълнолетни лица с увреждания от социалните ни услуги на трудови умения. За създаването на тези ателиета ще търсим европейско финансиране и чрез тях ще създадем предпоставки за преминаването на хората в неравностойно положение в реална заетост, от която да имат и доходи“, каза още Росица Димитрова.


Ключови думи
НЧ Надежда 1869
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати