Сряда, 31 Яну 2024
            
Лясковец Общество

С разнообразни инициативи лясковските ученици, учители, библиотекари посрещнаха празника на будителите

  01.11.2023 09:37
С разнообразни инициативи лясковските ученици, учители, библиотекари посрещнаха празника на будителите

По случай Деня на народните будители в лясковското СУ „Максим Райкович“ бяха проведени редица инициативи.

Двадесет и един ученици от среден и горен курс взеха участие в първата проява „Съвременни будители“. Вдъхновени от своите учители по български език и литература Нина Савова, Росица Петрова и Анелия Цонева, те се докоснаха отново до родолюбивите слова на Паисий, като направиха съвременен препис на откъси от Паисиевата ,,История славянобългарска“. Начинанието протече в три кръга – подбор на най-въздействащите моменти от „книжчицата“, ръкописен препис и изготвяне на корица за книгата. И учениците, и техните учители останаха изключително удовлетворени от факта, че ще оставят в училищната библиотека частица от себе си за идните поколения.

За да се задълбочат знанията за народните будители, беше проведен и урок по родолюбие на тема „Поклон, будители!“. В него, под ръководството на учителите, се включиха ученици от пети до осми клас. Осмокласниците презентираха живота на видни книжовници, просветители и революционери. Те представиха пред по-малките ученици емоционален рецитал на емблематични български произведения. Учениците от пети и шести клас затвърдиха наученото чрез викторина и получиха награди за отличните резултати, които показаха.

Празникът на народните будители бе повод за посещението на много ученици от начален курс на гимназията в градската библиотека. По повод първи ноември и там бе отдадена почит към делото на всички книжовници, просветители и борци за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал. За срещата в храма на книгите библиотечните специалисти бяха подготвили за децата много образователни игри. Учениците от I „б” клас и тяхната учителка Галя Антонова изгледаха специално подготвена презентация, която запозна децата с някои от най-изявените ни будители. Първолаците отговаряха и на въпроси, свързани с празника, влязоха в ролята на Паисий, като всяко дете изписа с перо първата буква от името си, бяха изработили и табло, посветено на народните будители, а библиотекарите ги запознаха с детския отдел на библиотеката и им подариха тематични книгоразделители, които сами да оцветят. Заръчаха им да помнят колко е важно да почитаме делото на всички просветители, книжовници, възрожденци и борци за духовна независимост на България.

Посещение в библиотеката направиха и учениците от I „в” клас на СУ „Максим Райкович” с учител Анна Стоянова. Малките любознайковци също бяха запознати с историята ни, с възрожденци, революционери, а след това учениците редиха буквен пъзел с думата „Будител”, писаха с перо и мастило първите изучени букви и с голям интерес разгледаха детските книжки.

На поканата на библиотеката се отзоваха предпразнично и учениците от IV „а” клас с класен ръководител Миленка Николова. Децата показаха знания за името и символиката на празника, за мисията на будителите и разпознаха химна, посветен на делото им. Образователната игра „Народни будители” стартира с видеоклип за най-изявените личности в нашата история, а в първия кръг участниците имаха за задача да си припомнят имената и дейността на книжовници, просветители и борци за национално освобождение.

Във втория кръг трябваше да изтеглят карта с лика на народен будител и да назоват неговото име и с какво е известен. С гордост учениците разказаха за делото на националните ни водачи – първоучителите Кирил и Методий, Климент Охридски, Паисий Хилендарски, Христо Ботев, Васил Левски, Георги Бенковски, Захарий Зограф, Кольо Фичето и още много изявени българи, дали живота си за пробуждането на българския дух и съзнание. С огромен интерес четвъртокласниците направиха своите първи опити да пишат с перо и мастило. Влизайки в ролята на Паисий, те се докоснаха до възрожденската епоха и разбраха колко труден и дълъг е процесът на създаване на ръкописната книга.

Специално изработен постер получи като подарък екипът на библиотеката, който децата сами са направили с много любов в чест на народните ни будители.

Една от най-мащабните инициативи на ученици, учители и родители, която се проведе в дните преди празника на нашите будители, бе кампанията „Подари любима книга на своето училище“. В продължение на две седмици деца от различните класове на училището носиха свои книжки за всякаква възраст, различни по жанр, които дариха на училищната библиотека.

С така замислените и проведени инициативи учителите и библиотечните специалисти постигнаха своята основна цел – да накарат младите хора да се гордеят със своята славна история, с духовната култура, която българите са внесли и продължават да внасят в световната цивилизация. А с най-интересната за малки и по-големи инициатива да преписват Паисиевата история, децата се докоснаха отново до родолюбивите слова на Паисий ,,Българино, знай своя род и език!“ и влагайки частица от ентусиазма на Софроний Врачански, те наистина бяха горди да четат написаното преди 261 години и да осъзнават значението на силния и пламенен зов на Хилендарския монах.

По особено специален начин празника на народните будители отбелязаха и талантливите ученици на начално училище „Цани Гинчев“, които бяха поканени за участие в празничните изяви, организирани от Регионалното управление на образованието във В. Търново. Възпитаниците на най-старото лясковско училище, заедно със своите учители се включиха и достойно се представиха в тържеството под наслов „Горди потомци на святи и достойни деди“. Тази учебна година празникът там беше посветен на жените будителки, дали своя принос за духовното издигане на нацията през Възраждането.

Началникът на РУО – Велико Търново инж. Розалия Личева връчи грамоти за отлично представяне в инициативата „Женска сила: Народните будителки“, в която участваха освен НУ „Цани Гинчев“, също още осем училища от областта. Регламентът на тазгодишното издание на празника в РУО, посветен на Деня на народните будители, включваше предварително изготвяне на презентация или кратък филм, посветен на живота и делото на Анастасия Димитрова, Неделя Петкова, Райна Футекова, Тонка Обретенова, Йорданка Фиаларетова, Бона Станчева, Евгения Кисимова, Ана Бояджиева. Децата от Лясковец представиха Райна Княгиня - разказаха за ушиването на знамето, показаха чрез драматизация събития от миналото ни, пяха и танцуваха и заслужиха овациите на публиката от директори, учители и ученици в залата на РУО./ сн. Общин Лясковец


Ключови думи
ден на народните будители
Последни
Седмицата
Анкета