Петък, 19 Яну 2024
            
Велико Търново Общество

Тома Биков във Велико Търново: Сайтовете за фалшиви новини са заплаха за националната сигурност

  20.10.2023 15:05
Тома Биков във Велико Търново: Сайтовете за фалшиви новини са заплаха за националната сигурност

Евентуална поправка в закона, според която достъп до публични средства да имат само медии, вписани в специален регистър на Министерството на културата или СЕМ, бе обсъдена на работна среща между председателя на парламентарната Комисия по култура и медии Тома Биков и журналисти във Велико Търново. Биков бе в Старата столица вчера по покана на колегата си от ПГ на ГЕРБ-СДС Димитър Николов, чийто професионален път повече от 30 г. е свързан именно с журналистиката. И като журналист и издател, и като народен представител Николов работи за изчистване на информационната среда от порочни практики.

Искаме правила и регламент, за да изсветлим сивия сектор в бранша, за да стигнем до продуцентите на фалшивите новини, коментира Димитър Николов.

От своя страна Тома Биков припомни за свое предложение сайтовете за фалшиви новини изобщо да не фигурират в Закона за радиото и телевизията или в закон, който е свързан с медиите, защото тези сайтове всъщност не са медии.

Това са сайтове за фалшиви новини и те трябва да се третират в други закони. Мислехме как да ги вкараме в Закона за киберсигурността, защото на практика те са свързани с националната сигурност и със заплахата на националната сигурност. Спомнете си публикациите, че язовир „Искър“ е отровен, припомни Биков.

Всички виждаме как се нароиха адреси в Интернет с претенцията за медии. Такива „медии“ подронват доверието в труда на колегите, които застават с името си зад всяка написана от тях дума, допълни и Димитър Николов.


Ключови думи
Тома Биков
Последни
Седмицата
Анкета