Петък, 19 Яну 2024
            
Велико Търново Общество

Международен форум „Визуални изследвания“ започна във ВТУ

  20.10.2023 14:04
Международен форум „Визуални изследвания“ започна във ВТУ

Днес в зала „Европа“ на Ректората на ВТУ беше открита Международна научна конференция на тема „Визуални изследвания“. Събитието се провежда за девета поредна година и се организира от катедра „Изкуствознание и художествено образование“ към Факултета по изобразително изкуство с ръководител проф. д.н.изк. Антоанета Анчева.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров и ректорското ръководство на Великотърновския университет уважиха откриването на научния форум.

„Щастлив съм, че за поредна година имам възможността да открия тази престижна конференция. Както аз, така и нашият Университет е тясно свързан с изкуството. Ако римляните казват: „Здрав дух в здраво тяло“, то аз бих казал: „Наука без изкуство не може!“. Изкуството трябва да присъства в нашия живот, за да може да възпитава в доброта и ценности. На добър час на конференцията и нека изкуството ни води по пътя си!“, каза Ректорът в приветствието си към всички гости и участници в събитието.

В конференцията тази година участват 50 учени и творци, професори, доценти, асистенти и докторанти от всички водещи висши училища и институции по изкуство от страната и чужбина: ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, НХА, СУ „Св. Климент Охридски“, АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, ИИИзк, БАН, Институт за литература, БАН, Институт по философия и социология, БАН, Институт за балканистика с център по тракология, БАН, Институт НБУ, ЮЗУ „Неофит Рилски“, Национален университет за изкуства в Букурещ, Румъния, Университет Клуж Напока, Румъния, Университета в Лодз, Полша, и др.

Научната проява не случайно носи името „Визуални изследвания“, тъй като тя подготви базата и обоснова стремежът и целта на Катедрата да стартира през 2020 г. едноименна бакалавърска програма, в която вече се обучава четвъртият випуск студенти, които ще присъстват на научния форум, а някои от тях ще вземат участие в него. „Визуални изследвания“ е и наименованието на академичното списание за изкуство, култура и хуманитаристика, инициирано от същата катедра, чиито старт беше през 2017 година, а понастоящем излиза вече по 3 броя годишно.


Ключови думи
Визуални изследвания ВТУ
Последни
Седмицата
Анкета