Вторник, 19 Дек 2023
            
Лясковец Общество

Читалището в Добри дял стана на 120 г.

  16.09.2023 17:38
Читалището в Добри дял стана на 120 г.

Честване за 120 години читалище в село Добри дял организираха читалищните дейци в лясковското село, като за годишнината посрещнаха гости и самодейни състави за празничен концерт. В салона на читалище „П. Р. Славейков - 1903” село Добри дял се събраха бивши и настоящи дейци, председатели на културни институции, приятели и радетели за запазване на българските културни традиции и просвещенски дух.

Настоящият председател на културната светиня в Добри дял Ганчо Куруджиков откри празничното честване, а кметовете на общината и селото д-р Ивелина Гецова и Стоян Стоянов поздравиха и поднесоха подаръци и благодарности към всички онези родолюбиви хора, пазили и развивали през годините самодейността. Признание към учредителите, ентусиастите и ръководителите на творческите колективи изразиха сега действащите в читалището членове на настоятелството. Съвременниците засвидетелстваха своето уважение към предишните деятели, към най-дълго творилите певци, театрали, към най-активните и продуктивни настоящи ръководители, организатори на празници и други. Награди получиха Веселина Събева, Живка Иванова, Йонка Момъкова, Пенка Ненова, Атанаса Куруджикова, Николай Николов, Йордан Милков. С почетна грамота и плакет посмъртно бе удостоена Иванка Костова, която бе председател на читалището от 2012 до 2021 година.

Концертна програма направи празника весел и запомнящ се, като началото бе сложено от домакините от Певческа група „Еделвайс“, с художествен ръководител Иванка Маринова и изпълнение на гъдуларя Цецо Давидов. Да поздравят с музикалните си изпълнения своите колеги и приятели, самодейци от региона излязоха на добридялска сцена. Своя поздрав отправиха младите таланти от драгижевските читалищни групи „Китчица“ и „Дъга“, както и самодейни колективи от лясковския пенсионерски клуб „Мазневска чешмичка“ и от пенсионерски клуб „Надежда“ – село Леденик, от джулюнското читалище – танцов клуб „Палитра“, а на финала гостите от ансамбъл „Сидер войвода“ с ритмите си накараха мало и голямо да се хване на хорото.

В празничния ден бе разрязана и юбилейна торта, заедно с гостите, дошли да уважат важната годишнина. Специален щрих от празника беше и направената от настоящия секретар на читалището Велислава Иванова презентация, с която възкреси идеята за възникването на читалище в селото, както и спомена за първоучредителите, посоката на развитие и разрастването на читалищната дейност. Тя с гордост изброи и наградите и успехите на певци, танцьори, театрали през годините и значението на читалището като институция за утвърждаване и съхраняване ценностната система на добридялчани.

Народно читалище „П. Р. Славейков - 1903” село Добри дял е учредено на общо събрание през 1903 г. и първоначално е именувано „Надежда”. По предложение на местните учители Драган Николински и Иван Милев по-късно приема името на възрожденския поет Петко Рачов Славейков. С годините дейността му се разраства и към него функционират самодеен театрален състав и народен хор от 100 жени с ръководител местната учителка Стефанка Петрова. Идеята на учредителите от самото начало и през цялата им „съзнателна дейност е била за ограмотяване и проглеждане”. Изнасят се пиесите „Иванко-убиецът на Асеня”, „Борислав”, „Към пропаст” и др. Новата читалищна сграда отваря врати през 1966 година. Принос за това имат Народния съвет в Лясковец, който дава финансови средства, а сградата е построена най-вече с доброволния труд на много хора от селото. Още тогава е обособена библиотека, читални, салон и сцена и много други помещения и зали. С построяването на новата сграда се сформират самодейна театрална трупа, певчески групи - вокална женска и вокален мъжки състав, групи за художествено слово, танцов състав, школа по цигулка, акордеон и други. След няколко годишно прекъсване през 2000 година отново е сформирана женска вокална група, която се отличава с жанрово многообразие в изпълненията си - изпълнява народни, стари градски и туристически песни, като ръководител на самодейките е Живка Иванова. Певиците от групата за туристически и стари градски песни „Еделвайс” и група за и народни песни „Пъстра китка“ имат значими участия във фестивали на народното творчество, събори и национални прегледи и са носители на много награди. Театралната трупа също възобновява своята дейност през 2012 година и  успешно поставя комедията „Женско царство” под режисурата на тогавашния председател на читалището Иванка Костова. Пак по нейна инициатива е сформирана и група за местни изяви, детска самодейна група за художествено слово и младежки клуб по интереси, който се помещава в отделна зала в читалището.

От 2016 година творческа дейност развива и Младежка формация за народни хора „Добридялски мераклии“ с художествен ръководител Красимир Николов. Преди няколко години в читалището бе обособена и етнографска зала, в която е изложена постоянна експозиция на предмети, дрехи, плетива и украшения от далечни времена, характерни за бита на добридялчани.

Ежегодно в читалището в навечерието на празника на селото се провежда превърналия се в традиция Общински празник „От любов към българското”, който в първите си няколко издания протичаше под наслов „Да възпеем любовта“. Друг интересен празник, който читалищните дейци учредиха, но просъществува само с няколко издания бе „Празника на терлика“. Вече шест успешни издания има и есенния фолклорно-кулинарен фестивал „Празник на картофа”, а най-вълнуващи изяви са организираните и традиционни за селото Тодоровски кушии, Трифон Зарезан, Бабинден и възстановките, които Младежки инициативен комитет с ръководител Йордан Милков и читалището организират – възродената Ергенска сватба и тематични постановки, посветени на Деня на Ботев и загиналите.

 Благодарение на средствата, събрани от Коледуване и Лазаруване, читалищното настоятелство в последните години успява да поднови гардероба на самодейците с нови носии, а с финансиране от Община Лясковец е реализиран освежителен ремонт на покрива, таваните, изциклени са подовете на залите в библиотеката, сцената, салона, подменени са вратите и прозорците, а подаръкът на общинското ръководство по случай 120-я рожден ден на културния храм е нови завеси за сцената.

 

 

 


Ключови думи
читалище Добри дял
Последни
Седмицата
Анкета