Понеделник, 19 Дек 2022
            
Култура Лясковец

В Добри дял 200 самодейци се събраха за фестивала „От любов към българското“

  19.09.2022 10:06
В Добри дял 200 самодейци се събраха за фестивала „От любов към българското“

Близо 200 самодейци - формации и индивидуални изпълнители, записаха участие в четвъртия музикален форум „От любов към българското”, състоял се в лясковското село Добри дял. Това е един от най-големите празници в селото и по традиция се провежда всяко лято.

Тази година събитието бе организирано малко по-късно, в самия край на топлия сезон и съвпадна с празника на вярата, надеждата и любовта. „От любов към българското“ няма конкурсен характер, но е форум, в който всички творци могат да намерят поле за изява, за да изразят с песни, танци и словесен фолклор своята любов към нашенските песни, танци и обичаи.

Началото на празника даде председателят на читалището Ганчо Куруджиков, а своите приветствия към всички отправиха кметът на Общината д-р Ивелина Гецова и селският управник Стоян Стоянов. Млади и по-възрастни самодейци в продължение на часове пяха, танцуваха и се забавляваха, съхранявайки родния ни фолклор. Празникът се организира от местното читалище „Петко Рачов Славейков-1903“, с подкрепата на кметството и с финансова помощ от Община Лясковец. Форумът уважиха гости от близо и далеч, музиканти и почитатели на народните традиции. Във фолклорното събитие се включиха домакините от вокална група „Пъстра китка“, както и гостуващи групи и състави – лясковската певческа група „Росна китка“ от клуб на пенсионера „Мазневска чешмичка“, козаревската група за народни песни „Авлига“, драгижевската група за обработен фолклор „Детелина“, детските фолклорни формации от Мерданя и Драгижево „Калина“ и „Китчица“ и гости от региона – от общините Горна Оряховица, от еленското село Палици, от стражишкото Кесарево и от свищовските села Горна Студена и Морава.

Най-малките изпълнители, които пяха в музикалния форум и показаха любов към българските песни и ритми, бяха 7-годишните Никол Стоянова от Драгижево и Мая Стоева от ДТС „Елбетица“, гр. Г. Оряховица.

На финала на своите изпълнения самодейците получиха благодарности за участието си в изявата, като читалищното настоятелство се бе погрижило всеки индивидуален творец, дуетите и всички колективи да си тръгнат с грамоти-поощрения и сувенири за спомен. За доброто настроение на гостите професионални изпълнения поднесоха певците, музикантите и танцьорите от ансамбъл „Сидер войвода“, гр. Г. Оряховица, които направиха запомнящ се завършек на празничния ден. Читалищните дейци и кметството подготвиха и почерпка за своите гости и участници във фолклорния маратон, като ги нагостиха с едно от най-българските традиционни ястия – вкусна бобена чорба, сготвена по добридялска рецепта.


Ключови думи
Добри дял От любов към българското
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати