Събота, 16 Дек 2023
            
Горна Оряховица Други

Със здравословен боб без запръжка и магическа вода от местната чешма посрещнаха гостите на празник в Писарево

  16.09.2023 13:14
Със здравословен боб без запръжка и магическа вода от местната чешма посрещнаха гостите на празник в Писарево

Гости от близо и далеч се събраха на празник на мегдана, край селската чешма в Писарево. На сцената се надпяваха и надиграваха фолклорни състави и изпълнители от общините Горна Оряховица и Велико Търново. Празникът се организира от кметство Писарево, НЧ „Съгласие-1905“, с помощта на Община Горна Оряховица.
Събирането край селската чешма има традиции в селото, но в годините на ковид пандемията беше прекъсната. Днес отново малки и големи се събраха на мегдана, за да се повеселят и да хапнат вкусен боб по писаревски. На гостите бяха раздадени над 400 порции от боба. Гозбата ни е здравословна, защото освен многото любов, която сме вложили в приготвянето й, в нея няма нищо пържено. Всичко е варено и е много вкусно. Ароматните подправки пък са от нашите градини, разказва секретарят на читалището Даниела Панайотова.
Доброто настроение с домакините и гостите на празника сподели и кметът на Общината инж. Добромир Добрев. Много се радвам, продължавате традицията на този празник и давате сцена на българския фолклор. Пожелавам ви още дълги години тук, край селската чешма да събирате гости от близо и далеч и да се веселите заедно, обърна се към присъстващите инж. Добрев.
Домакини и гости бяха приветствани и кмета на селото Ахмед Мустафов.
Секретарят на читалището Даниела Панайотова не пропуска да благодари на всички доброволци, които са участвали в подготовката, както и на Здравка Урумова от „Авангард – Z“, помогнала за украсата на празника.
Специално внимание беше отделено и на селската чешма, дала името на празника. За нея хората от селото разказват поверието, че който пие от водата, остава завинаги в Писарево.


Ключови думи
Писарево празник
Последни
Седмицата
Анкета