Четвъртък, 14 Дек 2023
            
Икономика

Димитър Николов пита за кадровата обезпеченост в железопътния сектор

  14.09.2023 16:01
Димитър Николов пита за кадровата обезпеченост в железопътния сектор

Темата за кадровата обезпеченост и условията на труд в железопътния сектор постави на днешното редовно заседание на парламентарната Комисия по транспорт и съобщения народният представител от ГЕРБ-СДС от Великотърновския избирателен район Димитър Николов. По данни от транспортните синдикати, в БДЖ и НКЖИ не достигат повече от 2300 служители. В същото време професионални гимназии по жп транспорт не успяват да изпълнят приема си, което говори за непривлекателност от страна на младите хора към професията.

Какви мерки за решаването на този проблем ще вземе Министерството на транспорта и съобщенията, попита Димитър Николов.

Отговорът дойде от ресорния министър Георги Гвоздейков. Според него, тепърва предстои потенциалът на жп транспорта да се развива, а с инвестции по Плана за възстановяване и устойчивост ще се даде тласък, който ще върне интереса към професията.

Припомняме, че още на старта на настоящата пленарна сесия и в рамките на първия за нея парламентарен контрол Димитър Николов попита министъра на вътрешните работи Калин Стоянов  за нападенията срещу локомотивни машинисти.

Безопасността на служителите също е сред условията на труд, каза и днес Николов. В резултат министър Гвоздейков се ангажира с по-подробно проучване и предоставяне на информация по  темата./ сн. архив


Ключови думи
Димитър Николов жп транспорт
Последни
Седмицата
Анкета