Петък, 13 Oct 2023
            
Велико Търново Други

МОН не изключва вероятността да отпусне средства за ремонт на преливника на басейна във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“

  14.07.2023 14:22
МОН не изключва вероятността да отпусне средства за ремонт на преливника на басейна във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“

След приемането на Бюджет 2023 и след преглед на остатъците за капиталови разходи в системата на висшето образование на първото полугодие на годината е възможно да бъде проведен разговор между Министерството на образованието и науката и ръководството на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ за съдбата на басейна във висшето учебно заведение. Вероятността МОН да отпусне част от средствата, нужни за ремонт на преливника на съоръжението, не изключи ресорният министър проф. д-р Галин Цоков. Отговорът му дойде след парламентарен въпрос, зададен от народния представител от ГЕРБ-СДС от Великотърновския избирателен район Димитър Николов. Припомняме, че в рамките на парламентарен контрол Николов попита какви са възможностите за предоставяне на целеви средства за неотложен  ремонт на плувния басейн във ВТУ и за поемане на част от разходите  за пускането му в експлоатация.

МОН винаги е подкрепяло образователните институции, включително в частта инфраструктура. За съжаление ресурсът, с който разполагаме за капитално строителство и ремонти в размер на 5,6 млн. лв., е недостатъчен за всички над 30 държавни висши училища. От друга страна, всяка година се прави преструктуриране на разходите, като за 2022 г. то се равнява на 600 хил. лв. През 2019 г. с постановление на Министерския съвет на ВТУ са отпуснати 965 хил. лв. за ремонт на спортния комплекс с басейна. През 2022 г. той е пуснат в експлоатация, но заради проблем с преливника е спрян, припомни проф. Цоков.

Благодарен съм на проф. Цоков за добронамереното отношение. Смятам, че ако МОН продължи да подкрепя държавните университети, ще ги направи по-конкурентоспособни, репликира Димитър Николов.

С пускането на басейна ще бъде отстранен парадокс, който засяга не само студентите във ВТУ, но и цялата спортна общественост във Велико Търново. В учебния план на 455 студенти от ВТУ, които се подготвят в педагогическия профил на обучението по физическо възпитание и спорт, са включени като задължителни дисциплини плуване, методика на обучението по плуване и спортно усъвършенстване на плуването. Отделно от това, в учебните планове на всички студенти, по изискване на Закона за висшето образование, са заложени 120 часа по физическо възпитание и спорт, при които те могат да избират от 15 вида спорт, сред които е и плуването. От друга страна, обществеността във Велико Търново неведнъж е поставяла въпроса спортното съоръжение да стане достъпно за граждани.

За ремонт на преливника са необходими 60 хил. лв., а поддръжката на съоръжението възлиза на около 30 хил. лв. месечно.


Ключови думи
Димитър Николов проф. Георги Цоков басейн ВТУ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати