Събота, 09 Дек 2023
            
Горна Оряховица Общество

И втората поръчка за климатици 12-ки в Горна Оряховица влиза в спиралата на жалбите и бавенето

  14.09.2023 15:24
И втората поръчка за климатици 12-ки в Горна Оряховица влиза в спиралата на жалбите и бавенето

Вторият опит да се избере доставчик на климатици 12 000 BTU по програмата за подобряване на въздуха чрез замяна на старите печки с нови уреди също е стопиран от жалба в КЗК. В последния ден преди да изтече срока за пускане на жалби две фирми са депозирали в Комисията за защита на конкуренцията своите възражения.

„Булклима инженеринг” ЕООД и „еКлима” ЕООД оспорват решението на комисията, избрала за победител „Термкомфорт” ЕООД. Сега ще се чака решение на КЗК, после вероятно и на ВАС.

Обявяването на втора процедура се наложи, след като първата бе прекратена заради грешка в броя на климатиците, които трябва да се доставят. Мина се по реда на жалбите в КЗК и ВАС и се откри нова процедура по ЗОП.

Участваха 12 фирми, като две бяха допуснати до отваряне на ценовите оферти. За победител е обявено горнооряховското дружество „Термкомфорт”.

Жалби в КЗК са пуснали две от отстранените фирми.

Това вече поставя в критична ситуация изпълнението на проекта, който трябва да завърши до края на годината. Вероятно ще се наложи искане на предварително изпълнение, което веднъж вече беше допуснато за доставката на пелети и газови котли. Но дори и за това се иска време, а времето е много накъсяло.

12-ките са най-големият брой от заявени климатици по програмата. Поръчката е за 1449 отоплителни уреда на обща стойност 3 029 883 лв. „Термкомфорт” е предложил почти 3 милиона лева, а вторият допуснат участник „Климатроник” е подал оферта за малко над 2 милиона лева. „Термкофорт” е предпочетена, защото обещава наличност на цялото количество и по-бърз монтаж.


Ключови думи
климатици поръчка
Последни
Седмицата
Анкета