Събота, 09 Дек 2023
            
Елена Общество

Почетоха жертвите от битката при село Константин

  09.09.2023 19:15
Почетоха жертвите от битката при село Константин

За поредна година социалисти и антифашисти от няколко поколения почетоха загиналите в битката при село Константин. Цветя пред паметника поднесоха областният председател на БСП  Мариана Бояджиева, общинският председател на БСП в Елена Сашо Топалов, председателят на БСП във Велико Търново Михаил Михалев, общинските съветници в Елена Даниел Василев, Симеон Кънчев и Анастасия Тонева-Пеева. 

„Продължаваме традицията всяка година да сме тук. Така почитаме паметта на загиналите герои, безкрайно много ви благодаря“, обърна се към всички Сашо Топалов. 

Подробни исторически факти за случилото се на 7-ми септември припомни областният лидер на социалистите Мариана Бояджиева. Тя изтъкна значението на антифашистката борба за запазване на териториалната цялост на България. 

„Наш дълг е да предадем историята на антифашистката съпротива в България на следващите поколения. Благодарение на антифашистката съпротива, която е дълга и окървавена, България успява да бъде сред държавите, които не са ощетени след края на войната, въпреки че в началото сме на страната на хитлеристка Германия“, сподели Мариана Бояджиева. 

Думите й подкрепи младият общински съветник Даниел Василев. Той благодари на жителите на селото, които се грижат и поддържат паметника през годините. 

„Подвигът на загиналите в битката при село Константин и като цяло антифашисткото движение в България имат геополитическо значение за хода на Втората световна война. Днес страната ни, Европа и света отново са пред изпитания. На прага сме на промени, които ще определят хода на събитията за десетилетия напред. Хубаво е от миналото да вземем всичко положително и да се замислим какво можем да приложим в настоящето.”, обърна се към всички Даниел Василев. 

Сред присъстващите и тази година беше Румяна Цонева, която е дъщеря на убития в битката партизанин и политкомисар Пенчо Цонев – Мойсей. Тя се поклони пред паметта на убитите, които бяха почетени с едноминутно мълчание в знак на признателност.

Литературно-музикална композиция представиха хористите от Клуба на пенсионера в Елена с ръководител Антоанета Генчева, а Ангел Тодоров от Велико Търново рецитира стихотворение за убитите ястребинчета.


Ключови думи
Константин
Последни
Седмицата
Анкета