Събота, 09 Дек 2023
            
Други Лясковец

В Козаревец готвят най-вкусната кокоша чорба

  09.09.2023 16:18
В Козаревец готвят най-вкусната кокоша чорба

С легендата за основаването на Козаревец започна тази година емблематичният за селото Празник на кокошата чорба. Така организаторите отново направиха мост между поколенията, за да припомнят на по-възрастните и да научат по-младите, че не можеш да вървиш напред, ако не знаеш какво оставяш след себе си и че в края на пътя си човек трябва да знае как го е изминал.

Ден след Рождество Богородично Козаревец събра гости и майстори от няколко общини за кулинарно-фолклорния празник. Всички те имаха възможността да покажат уменията си в приготвянето на кокоша чорба, но и уменията си на сцената. Празникът се реализира с подкрепата на Община Лясковец, Кметство Козаревец, Народно читалище „Земеделец”, семейство Ваня и Ашот Погосян, семейство Сийка и Боян Люцови, Ралица и Симеон Дърови, Кристина и Илиян Люцови, Васил Христов, Емил Божанков. Старанието на кулинари и самодейци уважиха народният представител Димитър Николов, Галина Банкова – основен работодател за хората в лясковското село, общински съветници и много приятели.

Празника откри кметът на Лясковец д-р Ивелина Гецова.

За 11-ти път Козаревец е сцена за вкусните български гозби и чудесната българска музика. Радвам се, че Празникът на кокошата чорба стана традиция за селото и че всяка година участниците се множат, каза д-р Гецова, пожелавайки добро настроение на всички.

С добре дошли гостите посрещна и кметът на Козаревец Красимира Колева. Нейните големи благодарности бяха към работните ръце на козаревчани и техните гости и към всички, които помагат за сбъдването на празника.

Организираме този празник, за да пеем, танцуваме и готвим за просперитет на селото, сподели и председателят на читалището Тодор Тодоров. По думите му всеки пожелал да участва – било край казаните или на сцената, завинаги остава приятел на Козаревец.

14 казана къкреха днес в Козаревец, където посрещнаха гости от Владислав, Балканци, Асеново, Правда, Джулюница, Мерданя, Добри дял, Драгижево, Палици, Велико Търново, Горна Оряховица и, разбира се, от Лясковец. Отделно, извън конкурса, имаше и кметска чорба, от която всеки можеше да опита.

Жури с председател Пламен Караджов определи най-добрите готвачи.

Първо място в надпреварата за най-вкусна кокоша чорба спечели кулинарният отбор на пенсионерския клуб „Здравец“ от Козаревец. На второ място е чорбата на кулинарите от село Добри дял. Третата награда отиде при чевръстите домакини от клуба на пенсионера и инвалида „Надежда“, село Мерданя.

Двата красиво подредени щанда на село Козаревец спечелиха състезанието и за най-атрактивно подреден щанд. Втори и трети в тази категория по оформлението са гостите от село Владислав и щанда на „Веселите готвачи“ от село Правда.

От няколко години кметът на селото домакин също дава награда – специалният приз на кмета Красимира Колева тази година грабна отборът кулинари от лясковския пенсионерски клуб „Зора“.

Добридялчанката Марияна Стоянова пък заслужи наградата за най-атрактивен готвач. Готвачите Мария Борисова от лясковския клуб „Мазневска чешмичка“ и Петранка Йорданова от село Балканци също заслужиха вниманието на оценяващите и получиха второто и третото място в това съревнование. Останалите участници си тръгнаха с грамоти и признание, че са допринесли много за развитието на кулинарията в България.

Наградите на победителите – статуетки, медали, сувенири, парична премия и грамоти, връчиха кметът на общината д-р Ивелина Гецова, селският управник Красимира Колева и председателят на читалището Тодор Тодоров.


Ключови думи
Празник на кокошата чорба
Последни
Седмицата
Анкета