Четвъртък, 01 Дек 2022
            
Лясковец Общество

Българи, румънци и македонци се включват в Празника на кокошата чорба в Козаревец

  01.09.2022 09:42
Българи, румънци и македонци се включват в Празника на кокошата чорба в Козаревец

За празника „Ден на кокошата чорба“ се подготвят в село Козаревец. От години той се провежда в първата събота след големия християнски празник Рождество Богородично и се организира от Община Лясковец, Кметство Козаревец и местното читалище „Земеделец-1899“.

След пъстрите трапези в Джулюница, кулинарите се готвят да разгънат трапези с кокоши ястия, съревновавайки се за приза Майстор на домашно приготвена чорба от кокошка. Подготовката за готвенето ще започне от ранни зори на 10 септември, а официалното откриване с приветствия, водосвет и забавна концертна програма е с начален час 10:00 часа. На новоизградената сцена пред читалищната светиня ще протича фолклорната програма, а в парка около читалището ще се готвят чорби в 15 казана.

Тази година фолклорно-кулинарната изява бележи 10-то юбилейно издание и в нея ще участват кулинари от 10 населени места от общините Лясковец, Стражица и Горна Оряховица. Поканени за участие са и приятели на домакините от село Козаревец и община Лясковец, а именно - кулинарни отбори от побратимения на Лясковец румънски град Виделе и представители на кулинарното училище „Наум Наумовски Борче“, град Крушево, Северна Македония.

Прословутата кокоша чорба, която ще се готви публично, в селото ще могат да опитат жители и гости от близо и далеч. По обяд ще бъде избрана от професионалното жури най-добрата кокоша чорба и ще бъдат наградени първенците. Посетителите на събитието ще могат да похапнат чорба от кметския казан, от който ще има по черпак за всеки.

Гости и жители на селото ще могат да се включат и в танците и да се насладят на изпълненията на местни състави и групи, както и на специалния гост-изпълнител - народната певица и гайдарка Владислава Христозова.

Вечерта Кметство Козаревец организира дискотека под звездите, която ще започне в 19:00 часа./ сн. архив


Ключови думи
Празник на кокошата чорба
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати