Четвъртък, 30 Nov 2023
            
Други Свищов

СПГ „Алеко Константинов“ трупа европейски опит за професионално образование и обучение

  31.08.2023 11:56
СПГ „Алеко Константинов“ трупа европейски опит за професионално образование и обучение

На 29.08.2023 г. в Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“ се проведе заключителен семинар по проект „Европейски опит за професионално образование и обучение”, във връзка с поредния успешно реализиран проект по програмата „Еразъм+“.

Инж. Веска Николова – директор на гимназията, откри събитието и сподели за традициите на училището да работи по програмата и за ползите, които провежданите дейности имат за просперитета на учениците в личностен и професионален план. Гостите я аплодираха, когато обяви, че Гимназията е единствена в общината, която е спечелила проектно предложение по програма „Еразъм+“, Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани“, Сектор „Професионално образование и обучение“ за предстоящата 2023/2024 учебна година.

Семинарът продължи с презентиране на дейностите по отчитания проект. Всяка от трите групи ползватели сподели своите впечатления по проведените мобилности. Двете групи ученици от професионални направления „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“ и „МПС, кораби и въздухоплавателни средства“ проведоха с много ентусиазъм производствената си практика в ресторанти и автосервизи в Римини, Италия. Те разказаха за наученото и за своите преживявания по време на двуседмичната си практика. Преподаватели от гимназията по професионална подготовка бяха в състава на третата група. Те посетиха Брага, Португалия, където се запознаха с португалския опит в приложението на STEM технологии в образованието.

Всички участници получиха сертификати за придобити чуждоезикови компетенции и сертификати за участие в проведените мобилности. Те бяха връчени от директора на Учебна база „Проф. Бъров“ към СА „Димитър А. Ценов“ доц. д-р Христо Сирашки, партньор на гимназията и инж. Веска Николова, директор на Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“.

По традиция в края на събитието ресторантьорите на Гемназията демонстрираха научените тънкости в италианската кулинария. Гостите се насладиха на приготвени от тях италианска пица, чери домати с три вида моцарела и тирамису.

„Ръководният и педагогическият екип на СПГ „Алеко Константинов“ е мотивиран да работи по програмата „Еразъм+“, защото участието на учениците ни в летни стажове и практики им дава възможност да придобият нови знания и умения по изучаваната професия в различна, съвременна среда, да се докоснат до различни европейски култури и да общуват на чужд език, а преподавателите да се запознаят с добрите педагогически практики на страните партньори, с иновативни и модерни методи на преподаване, с които да отговарят на потребностите на нашите възпитаници и да ги подпомогнат в личностното им и професионално развитие. Ние подготвяме конкурентоспособни на пазара на труда млади хора. Едно училище, много възможности “, споделя инж. Минко Николов, координатор по проекта.


Ключови думи
СПГ Алеко Константинов
Последни
Седмицата
Анкета