Неделя, 25 Сеп 2022
            
Други Свищов

STEM център за професии на бъдещето бе открит в СПГ „Алеко Константинов“

  22.06.2022 10:31
STEM център за професии на бъдещето бе открит в СПГ „Алеко Константинов“

На 21.06.2022 г. в Свищов се състоя официалното откриване на новоизградения СТЕМ център за иновативно обучение към СПГ „Алеко Константинов“. Той е финансиран по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“ в Голяма категория (до 300 000 лв.) – за училища с над 300 ученици. Зад безспорния успех на проекта стои ръководството на училището, а самият проект е разработен и утвърден от инж. Веска Николова – директор на гимназията, Сребрина Лилова и екип от педагози с интереси в областта на компютърните технологии и иновативни методи на преподаване.

Специални гости на откриването на СТЕМ центъра бяха партньорите при изграждането му Катя Петкова и Йордан Йорданов от „Контракс“ АД - София, Бонка Долчинкова – старши експерт по природни науки и екология към РУО - Велико Търново, Румяна Георгиева от отдел „Образование“ към Община Свищов, представители на местния бизнес, с които гимназията си партнира по различни програми и проекти, директори на училища, директори на социални услуги, настоящи и бивши учители.

Инж. Веска Николова поздрави присъстващите и разказа за това как се е зародила идеята за създаването на СТЕМ центъра, за изпитанията при изпълнението ѝ и най-вече за невероятния резултат, който гостите видяха.

Гимназията все по-уверено върви към превръщането й в модерен образователен център, който предлага на младите хора едно качествено образование по търсени на пазара на труда професии. Изграденият STEM център е насочен за обучение на ученици по професии на бъдещето. Създаден е обучителен център за водачи на МПС, който включва симулационен кабинет, оборудван с 3D симулатори - VOGEL, лекционна зала и два сектора за виртуална и добавена реалност. Преподавателите по професии и ученици, обучаващи се по специалности „Автотранспортна техника“ и „Компютърна техника и технологии“, вече се възползват от предимствата на центъра и резултатите са налице от успехите на учениците.

Водосвет за здраве и благополучие отслужи отец Михаил, след което бе отрязана лентата и открит центъра. По стара българска традиция посрещнаха гостите с пита, шарена сол и мед.

Гостите разгледаха залите и обособените за отдих кътове, а учителите по професионална подготовка с готовност отговаряха на въпроси и демонстрираха как функционират симулаторите, как използват в обучението виртуална и добавена реалност.

Събитието приключи с кетъринг, приготвен и обслужен от ученици от СПГ „Алеко Константинов“, обучаващи се по професия „Ресторантьор“.


Ключови думи
СПГ Алеко Константинов STEM център
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати