Сряда, 29 Nov 2023
            
Велико Търново Крими

Търновски лекари замесени в мащабна схема за източване на средства от Здравната каса

  30.08.2023 14:27
Търновски лекари замесени в мащабна схема за източване на средства от Здравната каса

Двама лекари от Велико Търново са замесени в мащабна схема за източване на средства от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Става дума за документна измама, свързана с отпускането на помощни средства за хора с увреждания.

През юли 2022 г. са приети промени в Наредбата за медицинска експертиза и Правилника за прилагането й, според които за предоставянето на помощни средства се изисква пряк и непосредствен преглед на съответния човек с увреждане. Тогава в Пловдив е създадено дружество, което е принципал на Медицински център със седалище в София. Към този център са създадени 4 експретни комисии – ортопедична, неврологична, УНГ и хирургична, от по двама лекари. Тези лекари, заедно с управителя на медицинския център,съставяли протоколи, въз основа на които НЗОК отпуска средства за ортопедични обувки, дюшеци, протези, инвалидни колички и др. До момента е установено, че за последната година са издадени 8007 протокола, по които са изплатени 5,2 млн. лева.

Разследването дотук е установило, че има издадени 730 протокола, без изобщо да са правени прегледи. Нещо повече – има 27 случая, при които протокол е съставен дори на името на вече починал пациент. Въз основа на тези 730 протоколи от НЗОК са отпуснати 815 хил. лв., постъпили в двете дружества.

Имена на пациенти били набавяни основно чрез мрежа от дистрибутори на помощни средства. Те шетали дори в социални домове, като има данни, че давали комисионни на служители в тези домове за предоставена информация.

Въпросният медицински център не е извършвал никаква друга медицинска дейност, обявиха днес от Районната прокуратура в Пловдив и тамошната Областна дирекция на МВР. Организатор на схемата е пловдивски ортопед. Тя започнала да се разплита след подаден сигнал от РЗИ в Пловдив, че за една година са съставени хиляди протоколи за отпускането на помощни средства. Здравните инспектори провели допитване сред хора с увреждания дали са доволни от качеството им. Така измамата лъснала.

Разпитани са над 500 човека, извършени са 16 претърсвания и изземвания по реда на НПК – на огромно количество документи, 50 флашки, 10 компютъра, 30 хил. лв., електронните подписи, с които били подписвани протоколите. За 24 часа по закона за МВР са задържани 7 души, повдигнати са обвинения на 8 души. Служители на двете фирми са обвинени в помагачество, един от тях и в подтикване към лъжесвидетелстване. Основният организатор на измамата е задържан на летището при прибирането му в България.

Правната квалификация е документна измама в големи размери.

Дейността на дружеството, която вече е изследвана и която е предмет на обвинението, е 10% от цялата дейност на медицинския център. Разследването касае фирмите на собственика на центъра, които са си фактурирали всички издадени помощни средства по 730-те протокола. По други близо 7 хил. протокола тепърва ще се установява кога, как са изплащани помощни средства, уточниха още от Районната прокуратура в Пловдив.

Работата по случая продължава.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
измама хора с увреждания
Последни
Седмицата
Анкета