Петък, 10 Nov 2023
            
Велико Търново Местни избори 2023 Политика

Партия „Възраждане“ първа обяви своя кандидат за кмет на Велико Търново – това е журналистът Стилян Найденов

  11.08.2023 13:18
Партия „Възраждане“ първа обяви своя кандидат за кмет на Велико Търново – това е журналистът Стилян Найденов

Разследващият журналист Стилян Найденов е кандидатът за кмет на Община Велико Търново. Той влиза в надпреварата за местния вот на 29 октомври с подкрепата на партия „Възраждане“. Кандидатурата му бе обявена на пресконференция лично от председателя Костадин Костадинов, от депутата от областта Станислав Стоянов и председателя на местната организация Ангел Янчев.

„За мен е огромна чест да мога да го представя. Стилян е един от хората, които са най-добре познати в града. Той има три награди за журналист на годината от Българската асоциация на регионалните медии, две национални награди за разследваща журналистика, една от които „Св. Кирил Философ“, връчена от президента на Републиката, главен редактор е на в. „Борба“, една от емблемите на местната журналистика на България“, подчерта лидерът на „Възраждане“. По думите му целта, която партията си поставя във В. Търново е победа на изборите, след спечелване на балотаж.

„Кандидатурата на Стилиян Найденов е тази, която Търново заслужава и която ще успее да обедини включително и разнопосочно мислещи хора. Защото управлението на един град и една община нямат нужда от идеология, а от добро ръководене и човек, който знае как да управлява“, подчерта Костадинов. Той заяви, че в кампанията ще говорят за това, което искат да направят, а няма да говорят за недостатъците на предишните управления. Според председателя на местната структура Ангел Янчев Стилян Найденов ще е и водач на листата за съветници.

Самият кандидат за кмет представи изключителна амбициозна програма, която тепърва ще бъде доразвивана в детайли. Акцентите в нея са: местен референдум за това, дали общината да вземе голям облигационен заем, с който веднъж завинаги да се направи пълен ремонт на всички главни улици в града, а не да се работи на парче, тъй като състоянието на инфраструктурата е основен проблем. Освен това пълна ревизия на концепцията за Новия градски център и стопиране на идеята за т. нар. „Ноев ковчег“ или Конгресен център. Вместо това публично-частно партньорство за реализиране на терена. Предвижда се направата на четири нови парка: в района а язовира на „Мотела“, където ще има и зоокът, обособяване на паркова зона около р. Янтра в района на Южния пътен възел, паркова и плажна зона около бента на ул. „Крайбрежна“ и разширение на парк „Света гора“ до източния вход на града. Нова транспортна схема е другият акцент на Стилян Найденов с бързи пътни връзки към кварталите, завършване на „Крайбрежна“, въвеждане на т. нар. въздушен транспорт по аналогия на най-добрите световни образци, ревизиране на знаковото стопанство.

Друга идея е създаване на общински инспекторат, какъвто има в много български общини, което е аналогично на общинска полиция и под чийто надзор ще бъдат всички общински наредби.

Сред другите приоритети са създаването на два нови музея – единият – на архитектурата на мястото на сградата на „Местни данъци и такси“ , която ще бъде изместена на  друго, по-комуникативно място, а вторият – Национален музей „Втора Българска държава“, който евентуално да бъде ситуиран в сградата на бившия Окръжен съвет, която общината да си изкупи обратно/ или в Старата поща. В програмата е отделено и специално място за населените места, като се предвижда към тях да се връщат 80% от приходите от продажба на общинско имущество, вместо досегашните 30%.

Стилян Найденов подчерта, че до момента не е бил член на нито една партия, нито е бил кандидат за нещо, но пък многократно е бил изкушаван от властимащи, власт нямащи и власт домогващи.

„Запазил съм се, но в това безвремие и тотално изолация, недоимък и липса на национално самочувствие, когато няма избор самият ти ставаш такъв“, заяви Стилян Найденов. И допълни, че в местната власт чрез него ще бъдат представени непредставените търновци.

По думите на Костадин Костадинов партията ще има свои кандидати и в останалите девет общини,  които тепърва ще бъдат представени.

 


Ключови думи
Възраждане Велико Търново Стилян Найденов
Последни
Седмицата
Анкета
На 5 ноември ще гласувам за

Резултати