Неделя, 05 Nov 2023
            
Горна Оряховица Култура

70-годишният ФА „Сидер войвода“ обра овациите и на сръбската публика

  06.08.2023 13:05
70-годишният ФА „Сидер войвода“ обра овациите и на сръбската публика

Малко след като отпразнува своята 70-та годишнина, Фолклорен ансамбъл „Сидер войвода“ към НЧ "Напредък 1869" направи и поредното си турне зад граница. В края на юли и началото на август орнооряховският ансамбъл бе част от първия международен фолклорен фестивал в Крагуевац, Сърбия. Домакин на фестивала е Фолклорен ансамбъл „Светозар Маркович“, подкрепен от местната власт в Крагуевац, Министерството на културата на Събрия, ЦИОФФ, Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционна култура.

В пионерното издание на ЕSTAM - фестивала, превърнал се в културно събитие за летния Крагуевац, „сидерци“ представиха България на сцена със състави от Сърбия, Чили, Мексико и Колумбия. И въпреки аткрактивните гости от Южна Америка, българските песни и танци бяха отново сред най-аплодираните.

Стартът на турнето бе даден с пищно дефиле, огласящо главните улици на Крагуевац и голям концерт на открито в парк „Велики“. На следващия ден горнооряховските самодейци участваха в програмата за Празника на сливата, който се провежда ежегодно в сръбското селце Страгари.

За горнооряховчани най-голямата тръпка в това турне се оказа възможността да представят българския фолклор в Дървения град в Мечавник, създаден от известният режисьор и музикант Емир Костурица. Мястото е превърнато в културен център със световно значение и се използва за различни прояви, както и за почивка от артисти от цял свят. Концертът в града, построен на внушителен хълм и превърнат в бастион на изкуството и културата, ще остане като най-вълнуващ за „сидерци“.

Концертните изяви завършиха отново на сцената в парк „Велики“ в Крогуевац.

Турнето в Сърбия се прибавя към дългата история на ансамбъла, и ще остави спомен за много красиви гледки, хубави емоции и добри приятели, разказаха самодейците на ФА „Сидер войвода“.


Ключови думи
ФА "Сидер войвода" Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
На 5 ноември ще гласувам за

Резултати