Петък, 03 Nov 2023
            
Култура Свищов

Фестивалът „Фолклорен извор“ е официално открит

  04.08.2023 11:59
Фестивалът „Фолклорен извор“ е официално открит

На специална церемония в с. Царевец, община Свищов, бе даден старт на единадесетото издание на МФФ „Фолклорен извор“. Водещи на Международния фолклорен фестивал, който се провежда ежегодно в първата седмица от месец август, отново бяха любимите на публиката Росен и Вера, които припомниха, че събитието се организира от Сдружение „Фолклорен извор“, НЧ „Светлина – Царевец 1927” и Община Свищов.

По традиция Фестивалът беше открит с неговия химн „В Царевец добре дошъл е всеки“, в изпълнение на народната певица Гуна Иванова, която е и част от квалитетното жури с председател Юлия Цанкова и членове акад. проф. Елена Кутева, д-р Силва Хачерян, Димитър Манов, Даниел Спасов, Катя Василева и д-р Генчо Генчев – председател на фестивала и кмет на община Свищов.

Специални гости на събитието бяха председателят но ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов, секретарят на Общината Любомира Петрова, зам.-кметовете Анелия Димитрова, Станислава Стоянова и Бедри Алиев, Димитър Николов – народен представител от  ГЕРБ-СДС, Милен Митев – генерален директор на Българското национално радио, зам.-ректорът на СА „Д. А. Ценов“ доц. д-р Румен Ерусалимов, социалният антрополог Харалан Александров, председателят на местната кооперация „Изгрев 93“, представители на редица организации и спомоществователи.

С концертна изява в първата вечер на „Фолклорен извор 2023“ се включиха дуетът Драган и Лина Костадинови от Северна Македония и Градският хор на гр. Щип. Своя дебют на сцената на фолклорния фестивал направи и музикантът виртуоз Сашко Велков, заедно със своя оркестър “Фортуна“. Сашко Велков, който е акордеонист номер едно на Северна Македония, е и авторът на музиката и аранжимента към химна „В Царевец добре дошъл е всеки“, по текст на Росен Маринов.

На откриването приветствени слова произнесоха кметът на с. Царевец Марин Любенов, който поздрави всички участници, организатори и гости, народният представител от ГЕРБ-СДС Димитър Николов, генералният директор на БНР Милен Митев и кметът на Свищов д-р Генчо Генчев, който е и председател на фестивала.

Градоначалникът изказа признателност към всички съмишленици, съорганизатори и благодетели, с помощта на които през годините фестивалът се наложи като национално събитие с международно значение. „Няма нищо по-хубаво от песента, няма нищо по-хубаво от българското хоро, което ни обединява. Фолклорът ни обединява както международно, така и национално. „Фолклорен извор“ изгражда мост на доверие между всички вас!“, каза той.

„Адмирации към всички организатори за този устойчив и културен проект, който е с голяма стойност за икономиката на община Свищов. Пазете го и го развивайте, защото той е като семейното богатство – трябва да се пази.“, бяха част от думите на народния представител Димитър Николов, който изрази силното си впечатление от фестивала.

„Като обществена медия, БНР има за задача да помага за опазването на българската традиция, фолклор и изкуство и аз се радвам, че БНР е партньор на фестивала "Фолклорен извор" още от неговото създаване. Да срещаме своята аудитория и публика с българския фолклор е част от мисията на БНР от самото му създаване", заяви в словото си генералният директор на радиото Милен Митев.

Фолклорното събитие, което за поредна година събра над 4500 изпълнители, се провежда под патронажа на Министерство на културата на Република България и със партньорството на CIOFF – България, ННЕК – ЮНЕСКО, Съюза на българските музикални и танцови дейци. Официални медийни партньори са Българска Национална телевизия /БНТ/, Българско Национално радио /БНР/, ФЕН ФОЛК ТВ.

То ще продължи до 6 август, когато ще бъдат връчени и наградите на отличените участници, а до тогава – всяка от следващите фестивални вечери ще радва публиката с вълнуващи концерти на различни гост-изпълнители като фолклорна група „Мангларес“ от Колумбия и балет „Африка“ от Мароко, Национален ансамбъл „Българе“ – София, Ансамбъл „Седенчица“ – Пловдив и Духова музика „Заедно“ - Троян.


Ключови думи
Фолклорен извор
Последни
Седмицата
Анкета
На 5 ноември ще гласувам за

Резултати