Понеделник, 30 Oct 2023
            
Велико Търново Темида

Съдът остави в ареста пиян шофьор без книжка, убил трима при ПТП

  31.07.2023 14:12
Съдът остави в ареста пиян шофьор без книжка, убил трима при ПТП

Състав на Апелативния съд във Велико Търново остави в ареста 30-годишния Г. Т. от с. Тръстеник, обвинен в причиняването на смъртта по непредпазливост на трима души при ПТП. Така търновските магистрати потвърдиха определение на Окръжния съд в Плевен, който като първа инстанция наложи най-тежката мярка за неотклонение на шофьора.

Т. е с повдигнато обвивение от русенската Окръжна прокуратура - причиняване на смърт по непредпазливост, в следствие на ПТП, без водачът да е имал необходимата правоспособност, в пияно състояние, като в резултат на произшествието е настъпила смъртта на повече от едно лице.

Защитникът на обвиняемия е обжалвал определението на Окръжен съд – Плевен и поиска домашен арест за клиента си. Същото е поддържано от защитника и в открито съдебно заседание. Представителят на Апелативна прокуратура – Велико Търново в съдебно заседание поиска от съда определението на ОС - Плевен да бъде потвърдено като правилно и законосъобразно.

Съставът на Апелативен съд – Велико Търново остави без уважение жалбата на защитника на обвиняемия Г. В. Т. като неоснователна, като намира, че са налице и трите предпоставки по чл. 63, ал. 1 от НПК за взимане на най-тежката мярка „задържане под стража“ – обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, в което е обвинен, както и наличие на опасност същият да се укрие и/или да извърши  престъпление.

Определението на Апелативен съд – Велико Търново е окончателно и не подлежи на обжалване.

Припомняме, че катастрофата стана около 22 ч. на 20 юли на пътя Плевен – Ловеч, до отбивка за с. Ралево. Тогава управляваният от пияния и неправоспособен Т. „Мерцедес“ навлиза в насрещното и блъска мотоциклет, с който се придвижват 44-годишен мъж и 34-годишна жена. Двамата загиват на място, като тялото на жената е намерено при повторен оглед на местопроизшествието, на около 20 метра. Няколко часа по-късно умира и пътуващият в колата 28-годишен спътник на шофьора.

Гледането на мярката днес събра пред Съдебната палата във Велико Търново мотористи от цялата страна, които настояват за справедливо наказание.


Ключови думи
Ралево ПТП
Последни
Седмицата
Анкета
На 29 октомври ще гласувам за

Резултати