Събота, 30 Сеп 2023
            
Общество

9 души са загинали от началото на годината при пътни произшествия в областта

  29.06.2023 11:29
9 души са загинали от началото на годината при пътни произшествия в областта

С решение на правителството на Република България, 29 юни 2023 г. е обявен за Ден на безопасността на движение по пътищата. В тази връзка ОДМВР – В. Търново е предприела редица инициативи.

От ранните сутрешни часове в цялата област тече специализирана полицейска операция „Пешеходец“, която има за цел да санкционира неправилно пресичащите пешеходци, както и водачите на автомобили, неосигуряващи предимство на пешеходците.

От изключителна важност е работата с подрастващите в тази посока и в тази връзка днес с деца от детска градина „Бодра смяна“ в Горна Оряховица бе проведена беседа по темата. Малчуганите си припомниха къде и как се пресича безопасно пътното платно, къде са безопасните места за игра и управление на велосипед и как безопасно трябва да се возят в автомобилите на своите родители и близки.  

Деца от с. Ресен също се включиха в инициативата. Със съдействието на служителите от местния полицейски участък те спираха автомобили и раздаваха флайери с препоръки към водачите за безопасно шофиране. След това демонстрираха познанията си по пътна безопасност на новооткритата специализирана площадка в с. Ресен. Тя е втората в община Велико Търново. На нея има очертани пешеходни зони и велоалеи, с монтирани пътни знаци и светофари. Идеята е да се използва за придобиване на знания и умения по пътна безопасност, да се практикуват усвоените правила както от деца от селото, така и от съседните населени места.

От началото на годината до 27 юни 2023 г. на територията на област Велико Търново са регистрирани 118 тежки пътни произшествия, при които са загинали 9 граждани, а ранените са 166. От тях произшествията с участието на пешеходци са 30, при които са загинали 2 граждани, 30 са били ранени. През същия период на миналата година регистрираните тежки инциденти са били 110, с 8 загинали и 135 ранени граждани. От тях с пешеходци – 27 ПТП, без загинали граждани и с 28 ранени.

През отчетения период са санкционирани 878 пешеходци и 76 водачи, отнели предимство на пешеходци.


Ключови думи
ПТП
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати