Петък, 13 Oct 2023
            
Горна Оряховица Общество

Съветниците от „БСП за България” в Горна Оряховица внесоха декларация в защита на д-р Иван Иванов

  12.07.2023 16:07
Съветниците от „БСП за България” в Горна Оряховица внесоха декларация в защита на д-р Иван Иванов

Часове, след като д-р Иванов е подал оставка като управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски”, съветниците от БСП и коалиция депозираха декларация в негова защита в ОбС. Д-р Иванов не носи вина за случилото се с разкъсаната от кучета жена, нито за това, че здравното заведение ще понесе финансовата отговорност като плати обезщетение на близките, смятат съветниците от левицата. Смяната на ръководството в този момент ще дестабилизира Болницата, опасяват се съветниците и настояват оставката да се обсъди на предстоящата сесия, но да не бъде приета от ОбС.

Целият текст на декларацията.

Д Е К Л А Р А Ц И Я

От групата съветници „БСП за България (АБВ, Движение 21)

 

Ние, групата съветници на местната коалиция „БСП за България” (АБВ, Движение 21), сме сериозно притеснени от решението на д-р Иван Иванов да подаде оставка от поста директор на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Категорични сме, че не трябва, заради политически натиск от определени общински съветници, болницата да бъде обезглавена. Опасяваме се, че напускането на д-р Иванов ще се отрази негативно и на служителите на болницата, защото неговата оставка ще бъде последвана от оставките на други негови колеги, в т.ч. и началници на отделения. Всичко това със сигурност ще доведе до трусове в управлението на лечебното заведение и до кадрова криза, която ще постави на карта бъдещето на лечебното заведение и медицинското обслужване на нашите съграждани и хората от съседните общини – Лясковец, Стражица, Елена и Златарица.
Под ръководството на д-р Иванов болницата значително подобри своето финансово състояние, като задълженията към доставчици и финансови институции бяха сериозно намалени. Възнагражденията на здравния персонал бяха повишени, което намали текучеството на кадри и допринесе за привличане на здравни специалисти и специализанти.
 По време на пандемията от Covid 19 д-р Иван Иванов и неговият екип направиха необходимата организация МБАЛ „Св. Иван Рилски“ да работи пълноценно в условията на извънредна ситуация. По наша информация, управителят на лечебното заведение по време на всички пандемични вълни е бил неотлъчно до своите служители и като лекар и като администратор. Беше осигурена нужната апаратура (респиратори), медикаменти и консумативи, за да може болницата да функционира в екстремните условия, предизвикани от непознатия до този момент вирус.
За всички тези усилия и за стотиците безсънни нощи, екипът беше удостоен с „Почетен знак на Горна Оряховица“ за значимия принос и заслуги към гражданите на общината в борбата с пандемията от COVID-19.
От 2016 г. до момента, материалната база сериозно се подобри и болницата се превърна в съвременно лечебно заведение, което предоставя качествени здравни услуги. Под ръководството на д-р Иванов стартираха ремонти в различните отделения. Ремонтите бяха финансирани със собствени средства и със средства от общинския бюджет, по европейски програми с бенефециент община Горна Оряховица, както и с помощта на дарители.
Във всички отделения беше внедрена нова апартура, като в много от случаите Общинският съвет също одобряваше разходи за съвременното оборудване на МБАЛ при годишното приемане на бюджета на общината. Наскоро беше открит и напълно ремонтиран интензивен сектор за терапевтично болни. Подобрената материална база осигури съвременни условия за работа на медиците и комфортни условия за пациентите.
През годините бяха привлечени много млади лекари, специализанти и студенти по медицина, чиито обучения и специализации се заплащат от болницата, и които след това остават да работят в нея.
Д-р Иванов успя да стопи просрочените задължения на болницата, които завари при встъпването си в длъжност и да увеличи средната работна заплата на работещите в нея. Всичко това утвърди д-р Иванов като успешен мениджър, чиято политика в условията на дългогодишен дефицит на медицински кадри в болниците извън столицата и университетските центрове, показва далновидност и загриженост за лечебното заведение.
През последните години се въведоха и редица профилактични прегледи – безплатни и на преференциални цени - за изследване на остеопороза, на диабет, на сърдечно-съдови заболявания, на заболяването сънна апнея.
Болницата привлича и специалисти от София и Плевен за прегледи на пациентите от региона, и си партнира със специалисти от областната болница във Велико Търново.
Решението на д-р Иван Иванов е мъжко и достойна за уважение. Но ние сме категорични, че той не трябва да носи отговорността за инцидента с неговата служителка от Долна Оряховица, която стана жертва  на престъпната небрежност при стопанисване на кучета. Управителят на болницата не може да избегне риска от трудовата злополука. Неговата отговорност е обективна и БЕЗВИНОВНА. Затова, ние, групата съветници от коалиция „БСП за България (АБВ, Движение 21)“, призоваваме председателят на общинския съвет да не приеме неговата оставка.  На следващата сесия да бъде включена в дневния ред точка, в която да има широка дискусия по възникналия казус, на която да бъде изслушана и гледната точка на лечебното заведение. Призоваваме всички останали колеги да погледнат обективно и принципно на ситуацията и също да не приемат оставката на управителя на болницата.
Кой би трябвало да носи отговорност за неправилното отглеждане и стопанисване на домашните ни любимци? Кой носи отговорност за популацията и миграцията на безстопанствените кучета? Всеки, който е чел общинските наредби и програми, може да си отговори.
А доколко е морално отговорността да се прехвърля на болницата и защо тези хора не поемат своята морална отговорност, оставяме на преценката на нашите съграждани!
Има ли ръководител на общинско търговско дружество или предприятие или каквато и да е общинска структура, който да е направил застраховки за трудова злополука на своите служители? Ние питаме още, ако подобна трагедия се беше случила със служител на общинската администрация на Горна Оряховица и тя беше квалифицирана като трудова злополука, същите общински съветници биха ли поискали оставката на кмета на общината, а той щеше ли да си я подаде?


Ключови думи
Болница Горна Оряховица БСП
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати