Събота, 09 Сеп 2023
            
Горна Оряховица Други

Празникът на горнооряховския суджук е официално открит

  10.06.2023 12:51
Празникът на горнооряховския суджук е официално открит

Стартът на Празника на горнооряховския суджук е даден. Вкусната веселба тече от снощи, но днес кметът инж. Добромир Добрев официално приветства гостите на 16-то издание на празника, превърнал се в знаково за града събитие.

Чест и удоволствие е за мен да открия Шестнадесетото издание на Празника на горнооряховския суджук.  На 27 май 2007 г. Община Горна Оряховица и Историческият музей поставиха началото на единствен за региона празник. Неговата пъстрота даде възможност на много хора да се насладят на единствения, неповторим и известен в целия свят горнооряховски суджук. През годините неизменни партньори на Община Горна Оряховица за реализацията на празника са местните фирми – производители, а тази година и Министерство на земеделието. С общи усилия и подкрепата празникът доби национален мащаб. През 2015 година в Исторически музей – Горна Оряховица беше открита първата по рода си етнографска експозиция, посветена на горнооряховския деликатес. Нашата идея е да съхраним и  продължим традицията, завещана ни от горнооряховските суджукари и да я предадем на бъдещите поколения, обърна се към гостите инж. Добрев.

Пожелавам на всички граждани и гости на Горна Оряховица добро настроение с апетитните изкушенията на фирмите „Р.А. - 03 Боби“ ООД, „Родопа-96 Горна Оряховица“ ЕООД  и  „Стефанов“ ЕООД“. Насладете се на незабравими празнични дни, наситени с много песни, танци, забавления и кулинарни изненади, каза още инж. Добрев.

Народните представители Людмила Илиева, Валентина Димова и Димитър Николов, зам.-областният управител Станислав Николов, кметовете на Елена инж. Дилян Млъзев и на Стражица Йордан Цонев, зам.кметът на Велико Търново Нейко Генчев, председателят на ОбС в Горна Оряховица Даниел Костадинов, зам.-кметовете на Горна Оряховица, шефът на областната служба „Земеделие“ и, разбира се, собствениците на съорганизаторите на празника – фирмите „Стефанов“, „Боби“ и „Родопа 96“, се качиха на сцената за официалното откриване.  То бе предшествано от изпълнения на местни таланти и продължи пак с тях.

Така ще е през целия ден до Летния театър, където се провежда празникът. Програмата е изключително пъстра и наситена с музика, песни, танци, суджукарски игри (Игра за табиетлии, Суджукарски пъзел, Суджукарско надиграване, Суджукарска щафета, Суджук под ключ и др.), както и станалата вече традиционна томбола „Суджукарско дърво на късмета“ – всеки, който е закупил сувенир от щанда на Историческия музей, може да вземе участие в томболата с привлекателни награди. Тя ще се тегли на всеки час.

И тази година има обособен кът на занаятчиите и кулинарен кът „Фолклорна трапеза“ с характерни ястия от Горнооряховския край.

Припомняме, че снощи гостуваха Ваня Вълкова и сръбската изпълнителка Катарина Живкович. Музикалният маратон завърши с изпълнения на Аристос Константину, който предложи на публиката с едни от най-хубавите гръцки хитове. Тази вечер добното настроение е поверено на Севлиевската духова музика, Жоро Любимеца, Меди и Галена.

 


Ключови думи
Празник на горнооряховския суджук
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати