Събота, 09 Сеп 2023
            
Горна Оряховица Спорт

От баскетболния тим в Поликраище до световния елит при бодибилдърите – Дориана Къндева спечели професионална карта от IFBB PRO LEAGUE

  10.06.2023 09:07
От баскетболния тим в Поликраище до световния елит при бодибилдърите – Дориана Къндева спечели професионална карта от IFBB PRO LEAGUE

Нечовешки труд, огромни лишения и безрезервната подкрепа на един мъж.

Тази формула се оказва успешната за Дориана Къндева от Велико Търново. Преди броени дни Дориана стана единствената българка в момента, която се състезава за и живее в България и е тренирана от българи, с PRO Card за световни турнири по бодибилдинг. Казано по друг начин, Дориана се нареди сред най-добрите аматьори в този приеман за типично мъжки спорт и вече има правото да направи следващата крачка – да се бори за подобно признание и при професионалните атлети.

Успехът за Дориана идва на 3 юни в Аликанте. В периода 2-4 юни в югоизточния испански град се провежда „Olympia Amateur“ – състезанието, което от 1965 г. насам се смята за най-престижното и важно фитнес и бодибилдинг събитие в света. На „Olympia Amateur“ най-добрите се срещат, за да постигнат спортната си мечта - професионална карта, присъдена от IFBB PRO LEAGUE . Дориана я сбъдва. Първите места в двете категории, в които участва - „Бикини фитнес“ при девойки до 23 г. и при жени, по-високи от 170 см, я изпращат в борбата в абсолютна категория и за Pro card. Победата на Дориана е категорична.

Успехът е неин, но и на партньора й в залата и в живота Владислав Кожухаров. Срещат се през 2018 г. Разбира се – във фитнеса. Към онзи момент Владислав е в процес на подготовка за състезание. Когато разбират, че Дориана е бременна, Владислав временно спира своята състезателна кариера, за да се посвети изцяло на Дориана, а няколко месеца по-късно и на Кая – дъщеричката им, която вече е на 3 г.

Убеждението на Владислав е, че единият трябва да отстъпи, за да върви цялото. Почне ли мерене на его, добрият климат в едно семейство е застрашен, смята Владислав. Казва го със самочувствие, каквото само един истински уверен в себе си мъж има. Мъж, който е избрал да бъде опора на жената до себе си.

И за двама им всеки един ден започва в 5.30 ч. Докато Дориана приготвя Кая за детска градина, Владислав прави първото за деня кардио. Почти винаги Кая е първата оставена в градината, още с отварянето й в 7 ч., след което родителите й влизат в залата „Mister Universe“. Или залата на Христомир Христов, както е известна за всички атлети. Христомир Христов е най-титулуваният български културист и първият световен шампион за страната, а според запалените по фитнеса и бодибилдинга залата му е най-добре оборудваната в региона и не само.

В тази зала Дориана и Владислав са треньори. Дориана ръководи тренировките предимно на жени, защото много често мъжете или я подценяват, или започват да я свалят. А и при двете обстоятелства е трудно да се постигне нещо, споделя Дориана. Затова такива клиенти поема Владислав. Така всички са доволни, смеят се двамата.

С фитнес Дориана се занимава от 7 г. По този спорт се запалва още докато е в Спортното училище във Велико Търново. Преди това 10 г. е била състезателка на баскетболния тим в Поликраище. От Спортното пък излиза с професия „Помощник-треньор“ по лека атлетика.

В първите си години във фитнеса прави всичко сама – без наставник, с помощта на много четене и много гледане на клипове в интернет. От септември 2022 г. обаче работи с Мишел и Виктор – българи, които живеят в Лондон. Предвид разстоянието тренировъчният процес протича онлайн, но за Дориана той е безценен, най-малкото защото й дава обективното мнение на двамата професионалисти. А първото нещо, което й казва Мишел след установяването на контакта помежду им, е, че има реални шансове да постигне много. Но и че ще трябва да положи много усилия.

И Дориана го прави. В същинската подготовка за Аликанте влиза през януари 2023 г. Подготовката е дълга и безпощадна. През април Дориана се включва в „Balkan Grand Prix“ в Пловдив. Този турнир е стъпалото, което трябва да преодолее, за да има право да участва в „Olympia Amateur“ в Испания. В резултат на Балканското Дориана се класира първа сред дамите, за които това състезание е първо, и при жените над 170 см. и втора при девойките до 23 г. включително.

Всички бяхме наясно, че голямата цел е Аликанте. Участвах в турнира в Пловдив, въпреки че се чувствах готова на 80%. Но дори и когато не се усещам напълно готова, не казвам „отказвам се“, казвам „ще направя всичко, за да съм на 100%“, споделя Дориана.

Резултатите, както вече стана ясно, не закъсняват. Публиката в Испания – а и не само там – обаче вижда само крайния продукт от дългогодишните усилия на атлетите. За зрителите остават скрити и подробности като специалните изисквания към грима и фризурата на състезателките, към банските, с които излизат на подиума, към обувките. Впрочем банският на Дориана е шит по поръчка в Испания, а всяко камъче „Сваровски“ по него е полагано ръчно. Обувките й пък, които по регламент трябва да са прозрачни, са поръчани от САЩ, защото в България такива не се предлагат.

Скъп спорт е бодибилдингът, става ясно от разказа на Дориана и Владислав. Преди  „Olympia Amateur“ например двамата прекарали седмица в Испания на собствени разноски, за да може тялото на Дориана да привикне към тамошните условия. Двойката разчита единствено и само на себе си – засега нямат спонсори. Сами финансират пътуванията, таксите за участие, грима, прическата, обувките, банските на Дориана... На пръв поглед това може да изглежда като разход, който може да се свие, но визията на всяка една състезателка не търпи компромиси. Още повече в категория „Бикини фитнес“,  където съдиите търсят не толкова мускулестото тяло и грубата сила, колкото цялостното женствено излъчване.   

Бодибилдингът е най-трудният спорт, казва Владислав, който се занимава с това от 15 г. Във всички състезания, в които е участвал през годините, неизменно е в Топ 5. Той е от Ловеч, но идва като студент във Велико Търново. След като завършва бакалавърска степен „Педагогика на обучението по физическо възпитание“ и магистърска „Бизнес администрация“, за година и половина заминава за Испания. Там трупа още опит, който към днешна дата прилага в работата си в залата.

Всъщност двамата работят не само в залата. Те водят и онлайн тренировки, изготвят и цялостни програми – от хранителния режим, през упражненията, подходящи за дадения клиент, до начина на живот, който ще му помогне да запази постигнатото. Неизменен принцип за Дориана и Владислав е да следят постоянно клиентите си, не просто да им вземат парите и да ги оставят да се оправят сами по-нататък.

Освен че с финото си излъчване разбива мита за културистката мъжкарана, Дориана разбива и още един – че здравословните десерти са отвратителни на вкус. За всеки, който пожелае, тя приготвя сладости от онези, вълшебните – хапваш и не пълнееш. Прави ги без бяло брашно, което заменя с брашно от спелта, от овес, с пълнозърнесто и т. н. Вместо бяла захар влага стевия, мед, еритритол, захар от фурми...

Единстветото задължително правило за добър външен вид е движението, обясняват Дориана и Владислав. Когато са в процес на подготовка, те се хранят през 3 часа, основно с пилешко, яйца, риба, ориз. Извън подготовката обогатяват менюто и включват и други видове месо, повече плодове и зеленчуци.

Пълнее се не от въглехидратите, а от излишъка на калории, е показал опитът на Дориана и Владислав. Какво още са научили в практиката си, двамата са готови да споделят с всеки, който ги потърси или в залата на Христомир, или в социалните мрежи. Това е и начинът да се стигне до десертите на Дориана.

Спортните цели пред двамата са ясни.

Владислав влиза в режим на подготовка, като догодина ще опита също да вземе PRO Card. С Дориана мечтаят да станат първото българско семейство професионални бодибилдъри.

За да стигне до най-голямата мечта в сферата – световния турнир „Olimpia“, Дориана трябва да спечели квалификации при профитата. Един от вариантите е да опита да го направи в края на август в Румъния. Още не е сигурна дали ще успее с подготовката, но не спира да си повтаря – ако не съм готова, ще направя всичко да стана. За успех на този етап би приела и влизане в тройката на квалификация за професионалисти, тъй като това ще й даде възможността да чуе от журито върху какво трябва да набляга. Засега й е ясно, че й е нужна още мускулна маса и още оформяне.

Владислав е убеден, че Дориана ще се справи.

А и истинското състезание е по време на подготовката, когато се надпреварваш със самия себе си, не онези 5 минути на подиума, допълват Дориана Къндева и Владислав Кожухаров.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Дориана Къндева Владислав Кожухаров бодибилдинг
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати