Петък, 08 Сеп 2023
            
Велико Търново Общество

Великотърновска област падна на 12-то място по резултати от матурата по БЕЛ

  09.06.2023 14:38
Великотърновска област падна на 12-то място по резултати от матурата по БЕЛ

Великотърновска област се нарежда на 12-то място по резултати от матурата по български език и литература. Това е поредна година отстъпление, след като през 2019 г. беше в първата шестица, миналата година слезе на 10-то място, а вече е на ръба да изпадне и от първата дузина. Резултатът тази година е с над 2 пункта по-нисък от миналогодишния и също толкова под средния за страната.

Все още няма подробни разбивки на изпитните резултати, но изводите отсега са тревожни. Средно постигнатото от зрелостниците в страната е 50,14 точки от 100 възможни. Приравнено към шестобалната система е 3,93. В сравнение с миналата година е с 2,5 точки успехът е с 2,5 точки по-нисък. За Великотърновска област тази година резултатът е 47,86, докато през 2022 г. е бил 50,07.

И тази година на първо място са зрелостниците от София – град с 57,81. Следват Смолян, Пловдив, Варна, които имат над 50 точки средно. Останалите са под тази психологическа бариера за успеваемост. Благоевград, Стара Загора, Русе, Габрово, Ямбол, Кърджали, Добрич изпреварват Велико Търново, което затваря първата дузина. На дъното тази година е Шумен.

„Повечето зрелостници се справят със задачите, изискващи възпроизвеждане, но задачите, изискващи разбиране, осмисляне, интерпретиране, прилагане на наученото, си остават предизвикателство за мнозина. При езиковите задачите със свободен отговор с най-висок процент на постижимост е задачата, чрез която се проверява членуването на съществително име, а затруднения се отчитат при употребата на бройна форма за мн. ч. При литературните задачи със свободен отговор учениците успешно се справят със свързването на изучени творби с имената на техните автори, но трудно извеждат функцията на диалога в повествователен текст. Затрудняват се и при съпоставянето на интерпретацията на дадена тема в изучен и в неизучен текст”. Това е част от анализа на МОН при публикуване на първите резултати. Общо взето същото се повтаря всяка година – могат да четат, запомнят и възпроизведат, но трудно разбират и осмислят прочетеното.


Ключови думи
матури БЕЛ област Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати