Неделя, 03 Сеп 2023
            
Горна Оряховица Други

Любители на немската овчарка искат да създадат център за обучение край Горна Оряховица

  04.06.2023 07:57
Любители на немската овчарка искат да създадат център за обучение край Горна Оряховица

Кучетата не създават проблеми, създават ги собствениците им. Трябва обучение и за двете страни – за кучето как да се държи в градски условия и за стопанина му как да се държи с животните, казва Георги Факалиев, който е основният двигател на Националния конкурс за немско овчарско куче в Горна Оряховица. Той се проведе миналата седмица и се превърна в най-голямото подобно събитие в България, поне за последните 30 години.

Георги и съмишлениците му искат да направят обучителен център в региона, който да се ползва и от други породи и да е полезен и за социализацията на животните. Засега това е само идея, която няма да се реализира лесно не само заради финансовата част от задачата, но и заради липсата на подходящ терен. Но пък Факалиев и останалите от Инициативния комитет, който организира конкурса за немски овчарки, показват завидна упоритост и организаторски талант.

Събитие като конкурса в Горна Оряховица се организира трудно и коства поне два месеца работа, а и немалко средства. Ние имахме късмет да получим подкрепата на Общината, за което благодаря на кмета инж. Добромир Добрев и открихме съмишленици, които станаха наши спонсори и ни помогнаха да реализираме идеите си, обяснява Георги Факалиев.

Идеята на първо място е да се съберат повече собственици и любители на немското овчарско куче. Да се покаже, че те могат да работят заедно и да загърбят различията. Оказва се, че и при любителите на животните има противоречия, които водят до разединение и създават излишни проблеми. В момента има 7 клуба, които представят българските любители на немски овчарки. Това разединява усилията България отново да намери място в световната общност на развъждащите тази порода. Защото големият проблем е, че и двете световни организации, обединяващи собственици и производители на немски овчарки, са извадили от редиците си България заради нарушения в правилата за развъждане. Това пък означава, че родословията на кучетата от българските развъдници нямат достатъчно тежест в света.

Трябва да докажем, че можем и че спазваме правилата на световната общност и отново да се върнем в международните организации. Надявам се до края на годината това да се случи, коментира Георги Факалиев.

Доскоро той е членувал в един от клубовете, но вече действа самостоятелно, опитвайки се да обедини повече съмишленици около кауза, а не в клуб. За да се надмогнат клубните пристрастия, тази година събитието в Горна Оряховица е организирано от Инициативен комитет. Миналата година в града се организира изложба под егидата на клуб и тогава участваха 90 животни. Тази година за националния конкурс, който е независим и надклубен, дойдоха хора от всички клубове и участваха близо 150 животни, независимо от прогнозите за лошо време.

В България има стотици собственици на немски овчарки, но далеч по-малко са тези, които участват в състезания. Искаме да подтикнем хората към чистопородното развъждане. Да ги убедим да не купуват кучета от съмнителни развъдници. И да носят отговорност за своите животни, обяснява идеята си Георги Факалиев.

Да имаш немска овчарка с родословие е скъпо удоволствие, а да имаш куче за състезание отнема не само пари, но и много време. Цената на кутре в България започва от 1000 лева и стига до десетки хиляди левове. В чужбина горната граница може да е стотици хиляди евро. Само първите две години, в които се изгражда бъдещият състезател, костват 6-7000 лева. Но не бива да се правят никакви компромиси с храната, здравето и обучението на животното. Самото обучение също е скъпо. Всеки собственик може и сам да се заеме с това, ако има достатъчно време, но все пак трябва да ползва помощ и насоки. Има специализирани клубове, в които се ходи периодично и собствениците получават инструкции как да обучават животните си. Нещо такова искат да направят и в Горна Оряховица или региона.

Социализацията е изключително важна. Животното трябва да се учи как да се движи в градска среда, да изгражда връзка със стопанина си, но и с другите животни и хора. Човекът от друга страна също трябва да се учи как да се държи с животното си и т.н. Това са изключително важни умения, които се развиват с много работа, обяснява Факалиев.

Който веднъж е общувал с немска овчарка, никога няма да поиска друго куче, казва Георги за своята любима порода. Първите му срещи с немско овчарско куче били, когато бил на 7-8 години. Сега е на 46, баща на две деца и служител на Съдебна охрана. Преди десетина години започнал да се занимава сериозно с чистопородно развъждане на немско овчарско куче. В момента има пет животни.

Съпругата ми най-много усеща тежестта на това хоби. Не само защото е скъпо, но и защото иска много време. Когато започне състезателният сезон с часове ме няма за тренировки, а после и за пътувания по състезания. Така че на нея благодаря най-много, че ме подкрепя, казва Георги. Подготовката за конкретно състезание изисква поне месец и половина работа и напасване между собственика, кучето и хендлера (човекът, който води животното в състезателния ринг). А крайният резултат много зависи от настроението на животното в състезателния ден.

Обучението на кученцата започва буквално със самото им раждане. Още слепи те се учат да търсят и намират. Това продължава месеци наред, като на всяко, а обикновено са 5-6 в кучило, трябва да се отделя достатъчно внимание. При едни ученето става много бързо, при други по-бавно. Кучетата са като хората и няма две с еднакъв характер. Дори в едно кучило всички са различни. И още в първите им дни си личи кое е по-смело и приключенски настроено, което пък един ден може да го направи шампион на състезание, обяснява Георги.

Немското овчарско куче има прекрасен характер – уравновесен, податлив на дресура и обучение, стабилен. Немските овчарки са добри пазачи – както на човека, така и на имота. Не създават проблеми в затворена среда, макар че не са създадени за апартамент. Всеотдайни са. Единственият им недостатък е, че животът им, както и на другите едри породи, не е много дълъг. Живеят кратко, защото много обичат, казват с любов техните фенове и допълват, че раздялата винаги много боли.

Заради тези си достойнства породата има много почитатели. И много хора се опитват да развъждат кучетата професионално. В Горна Оряховица и региона има 30-35 чистопородни животни, които са участвали в изложби. Около 15 се състезават в момента. Голям процент от тях носят кръвта на световни шампиони, представят се добре в състезания и заемат призови места. В областта са регистрирани и 6-7 развъдника. Има и много групи във Фейсбук, където човек може да намери информация и подкрепа, ако тепърва започва да се занимава с отглеждане на немска овчарка.

В страната има много центрове, където се развъждат и обучават животни. Истински добри бази обаче има само на няколко места – в Димитровград, В Горна баня, София и в Аспарухово, Варна са най-добрите. Искаме и тук да направим такова съоръжение, казва Георги. Сега собствениците от региона се събират най-вече на поляните край Петропавловския манастир и там обучават животните. Там се готвят и за състезания. Друго ще е, ако има истински обучителен център, който да се ползва от всички породи. И то не говорим само за подготовка за състезания, а за социализация, дресура, защита и т.н, смятат стопаните на животни.

Работим по тази идея. Ще видим как ще се развият нещата. След успеха на конкурса тази година искаме да го направим традиционен. Надявам се, че не разочаровахме тези, които ни помогнаха. Благодаря и на всички, които не се уплашиха от прогнозите за лошо време и дойдоха. Догодина ще го направим още по-добре, казва Георги Факалиев.

На конкурса бяха раздадени много награди в различните категории и възрасти. Най-престижното отличие - Купата на кмета, спечели Гизмо фон Илисто от Лясковец. Той победи и в категория ветерани, където се състезават кучета над 8 години. Гизмо фон Илисто има много богата състезателна кариера с много призови места и тази купа е достоен финал на една бляскава кариера.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
немска овчарка
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати