Сряда, 30 Авг 2023
            
Други Стражица

Социалисти и антифашисти честваха 79 г. от битката при Тасладжа

  31.05.2023 11:33
Социалисти и антифашисти честваха 79 г. от битката при Тасладжа

За поредна година социалисти и антифашисти честваха битката при Тасладжа. Пред паметниците на загиналите в прочутата местност се събраха десетки поддръжници на лявата идея, сред които бяха и наследници на участници в сражението.

Председателят на Общинския съвет на БСП в Стражица Катя Петрова припомни исторически факти от проведената преди близо 8 десетилетия битка. В нея участват 70 партизани от Горнооряховския партизански отряд, които се сражават с близо 7000 души полиция и войска.

Председателят на БСП в Стражица Катя Петрова приветства всички присъстващи. Тя беше категорична, че паметта на народа е жива.

„Това е голямо изпитание, защото фашистката власт си поставя за задача пълното унищожение на отряда. Това е най-голямата битка на отряда. В тази неравна и жестока битка партизаните проявяват огромна издръжливост и невиждан героизъм“, сподели Катя Петрова.

Отрядът дава 28 жертви, а тяхната памет беше почетена с едноминутно мълчание. Цветя пред паметницитеа поднесоха също общинският председател на БСП във Велико Търново Михаил Михалев, както и областният лидер на социалистите Мариана Бояджиева. Тя припомни на всички времето, когато оцелели от битката партизани са разказвали за тежкото сражение.

„Историята на Горнооряховския партизански отряд и на антифашистката борба в България е история на саможертва и толкова десетилетия след битката ние трябва да кажем ясно и категорично, че без тяхната саможертва историята на следвоенна България никога нямаше да бъде същата. С пролятата кръв в партизанските битки те измиха срама от участието на страната ни в хитлеристката коалиция. Не е забравена саможертвата, която те направиха в името на идеала“, каза Мариана Бояджиева.


Ключови думи
Тасладжа
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати