Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество Стражица

Социалисти и антифашисти честваха 78 г. от битката при Тасладжа

  29.05.2022 10:29
Социалисти и антифашисти честваха 78 г. от битката при Тасладжа

Социалисти и антифашисти за поредна година почетоха паметта на загиналите от битката при Тасладжа. Пред паметниците в прочутата местност край Стражица цветя положиха десетки поддръжници на лявата идея, сред които и наследници на участвали в битката.

Председателят на БСП в Стражица Катя Петрова приветства всички присъстващи. Тя беше категорична, че паметта на народа е жива.

„Времето не ни отдалечава от миналото, времето ни сродява с него. Нашата история е мъдра и изстрадала. Стражишката битка на Горнооряховския партизански отряд е една от най-големите. Фашистката власт хвърля срещу 70 партизани цялата сила на окръга. Срещу един партизанин се изправят 100 души. Това е голямо изпитание, защото фашистката власт си поставя за задача пълното унищожение на отряда“, сподели Катя Петрова.

Към всички с приветствие се обърна и областният председател на БСП Мариана Бояджиева. Тя сподели, че всеки пази свидни спомени от срещите на Тасладжа, когато за битката са разказвали оцелелите партизани.

„Историята на Горнооряховския партизански отряд и на антифашистката борба в България е история на висши идеали. За всички нас е важно не само да помним, но и да отстояваме факта, че без антифашистката борба историята на следвоенна България нямаше да бъде такава, каквато я познаваме“, каза Мариана Бояджиева.

Слово от името на председателя на Българския антифашистки съюз Евгений Белий прочете председателят на великотърновските социалисти Михаил Михалев.

С едноминутно мълчание бяха почетени жертвите от битката, а венци и цветя положиха още председателят на Общинския съвет в Стражица Илиян Маринов, областният председател на БАС Лидия Прокопова, кметове на населени места и общински съветници./ сн. Николай Христов


Ключови думи
Тасладжа
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати