Вторник, 22 Авг 2023
            
Общество Павликени

Отиде си историкът Нели Цонева

  23.05.2023 09:41
Отиде си историкът Нели Цонева

На 22 май 2023 г. ни напусна Нели Цонева – дългогодишен уредник и директор на Исторически музей – Павликени и предан на историята човек.

Тъжната новина съобщи кметът на Павликени инж. Емануил Манолов:

„Нели Атанасова Цонева е родена на 29 септември 1957 г. в Павликени. Уредник и впоследствие директор на Исторически музей - Павликени от 12 януари 1983 г. до пенсионирането си. За 30 години самостоятелна работа в музея са издирени и съхранени хиляди движими паметници на културата (снимки, документи, архивни материали), археологически находки и художествени произведения. Под нейно ръководство постоянната експозиция на музея е обновявана два пъти.

Нели Цонева вярваше, че написаното остава. Тя е автор на десетки публикации в научни списания и исторически сборници. Участва в множество национални конференции и исторически събития, където представя различни аспекти от историята на нашия регион. Благодарение на нея можем да прочетем повече за историята ни в двете издания на юбилейния сборник „Павликени“, книгите „Страници от историята на Павликени“, „Павликени – античен и вечен“, Войници на отечеството“, както и от музейните летописи, които Нели Цонева подготвяше с много усърдност.

За цялостната си дейност Нели Цонева беше удостоена с едностранен плакет на община Павликени през 2013 г. През 2018 г. беше отличена с почетен знак “Златен век” – печат на Цар Симеон Велики – сребърен на Министерството на културата за приноса й в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност.

Всички, които познаваха Нели Цонева, ще я запомнят като прецизен учен, старателен изследовател, грижовен пазител на миналото, а поради страстта й към историята на Павликени за нас остават множество научни монографии и статии за живота на нашите предци. Цялостната й дейност допринесе днес да познаваме по-добре своето минало и да се гордеем с него. Обществеността на Павликени завинаги ще е признателна на Нели Цонева, заради създадените и завещани на поколенията научни разработки и открития.

От името на общинската администрация на Павликени и лично от мое име, поднасям искрени съболезнования към близките и приятелите на Нели Цонева.

Поклон пред светлата й памет!“.


Ключови думи
Нели Цонева Павликени
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати