Събота, 26 Авг 2023
            
Други

Близо 3000 ПИК издадоха в НАП Велико Търново от началото на 2023 г.

  22.05.2023 10:50
Близо 3000 ПИК издадоха в НАП Велико Търново от началото на 2023 г.

Е-услугите на НАП продължават тенденцията да са предпочитани от великотърновци. Близо 3000 данъкоплатци от старопрестолния  град  посетиха салона за обслужване на клиенти в териториалната дирекция на приходната агенция от началото  на тази година, за да си извадят  персонален идентификационен код (ПИК) на НАП. Над 1000 персонални кода са издадени само през април и първата половина на май.

Общо 60 са услугите, които се ползват с ПИК, сред които: подаване на данъчни и осигурителни декларации, справки за задълженията с възможност за плащане, включително и за местни данъци и такси, справки за изплатени доходи, за осигурителен доход, за извършени плащания и погасени с тях задължения, актуално състояние на трудови договори, подаване на заявления, получаване на удостоверения и други.

С ПИК, издаден от НАП, могат да се ползват не само е-услугите на агенцията, а и тези, предоставяни от други администрации, сред които НОИ, Националната здравноосигурителна каса, Агенция по заетостта, Агенция по вписванията, Министерство на земеделието, 70 общини, сред които и община Велико Търново и други, напомнят от приходното ведомство.

Този месец стартира и нова електронна услуга, която дава възможност на потребителите с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП) да потърсят съдействие, ако срещнат трудности или имат нужда от технически насоки, при ползването на определена услуга в е-портала на приходната агенция.

Издаването на персонален идентификационен код от НАП може да се заяви от разстояние – с обаждане на телефона на приходната агенция: 0700 18 700, на имейл: [email protected], по пощата, както и през системата за сигурно електронно връчване (https://edelivery.egov.bg), подържана от Министерство на електронно управление.

В заявлението за издаване на ПИК е необходимо потребителят да посочи своите данни, задължително електронен адрес за кореспонденция, както и предпочитан от него офис на НАП, в който ще получи издадения ПИК. От съображения за сигурност, кодът се дава само лично на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик, защото всички действия, извършени с ПИК, включително подаване на декларации и документи, се считат за саморъчно подписани.


Ключови думи
ПИК
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати