Сряда, 02 Авг 2023
            
Велико Търново Култура

Изложба в чест на Джеймс Джойс бе открита във ВТУ

  02.05.2023 10:16
Изложба в чест на Джеймс Джойс бе открита във ВТУ

Гостуваща изложба, посветена на Джеймс Джойс и 100-годишнината от публикуването на романа „Одисей“, бе открита във фоайето пред аудитория „Проф. Георги Димов“ на Великотърновския университет. Експозицията, любезно предоставена от Посолството на Ирландия в България, включва 20 табла с богат снимков и текстови материал на български и английски език. Те проследяват житейския и творчески път на знаменития ирландски писател модернист, акцентирайки върху приноса му в световната литература.

В пълна със студенти аудитория доц. Ярмила Даскалова - учен-ирландист и настоящ ръководител на катедра „Англицистика и американистика“, откри събитието с встъпително слово, в което изказа благодарност на посланика на Ирландия Н. Пр. г-жа  Мартина Фийни и напомни за нейната визита през ноември 2022 г.  „Нейно превъзходителство гостува на ВТУ преди няколко месеца и откри изложба, която разгърна пред очите ни делото и живота на един друг голям ирландски литературен космополит – Самюъл Бекет.“

След това думата бе дадена на проф. Людмила Костова - учен със завидни знания в областта на ирландистиката. Проф. Костова изнесе кратка, но съдържателна лекция пред студентите за атмосферата в Ирландия в края на 19-ти и началото на 20-ти век, личността на Джойс и неговите произведения – сборника с разкази „Дъблинчани“, „Портрет на художника като млад“, „Одисей“ и „Бдение над Финеган“. Акцент бе поставен върху езика, който писателят използва, а именно ирландския английски. „Език, който се ползва не само от Джойс, но и от ред други автори,“ поясни проф. Костова.

Събитието продължи със слушане на кратък откъс от „Одисей“, прочетен от ирландец, с идеята студентите да се докоснат до магията на автентичния ирландски английски. След това студентите имаха възможност да чуят същия откъс прочетен в превод на български език, дело на видния англицист и преводач Спас Николов.

През месец май изложбата ще продължи своя маршрут в България, за да се срещне с още любители на ирландската литература. 

История, култура и литература на Ирландия се изучава в бакалавърски, магистърски и докторски програми на Великотърновския университет. Съвременни ресурси по художествена и научна литература на Ирландия са на разположение на студенти и преподаватели в Центъра по англицистика и ирландистика на Филологическия факултет.


Ключови думи
Джейм Джойс ВТУ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати