Понеделник, 31 Юли 2023
            
Горна Оряховица Общество

Два часа музикално великолепие подариха на горнооряховчани местните вокални школи и гости

  28.04.2023 22:27
Два часа музикално великолепие подариха на горнооряховчани местните вокални школи и гости

На Горна Оряховица може да й липсват много неща, но гласове има в изобилие. Има и отдадени на изкуството творци като Донка Копринкова, Аделина Колева и Георги Петров, които не само съхраняват десетилетни и дори вековни традиции, но непрекъснато откриват нови таланти. Показаха го за пореден път в един съвместен концерт на пет състава, подкрепен и с гости, с който Горна Оряховица се включи в седмото издание на инициативата на Българския хоров съюз „България пее“.

Два часа чисто музикално великолепие - концерт, достоен за голяма сцена, предложиха три съвсем различни школи. Най-грабващите изпълнения бяха съвместни, в които различните стилове музика намериха своята обща пресечна точка в таланта на изпълнителите и най-вече в магическите умения на тримата диригенти.

„България пее“ е инициатива на Българския хоров съюз, която трябва да разкрие красотата на хоровата музика и да я направи по-популярна. Идеята е във всеки град да се правят концерти с участието на различни формации, за да стигне класическото изкуство до повече хора. Прави се за седми път и във всяко издание участва и горнооряховският хор „Славянско единство“ – пет пъти като домакин и два пъти като гост.

За седмото издание на „България пее“ диригентът на хора маестро Донка Копринкова покани школата на Аделина Колева, която се включи с вокалните състави „Графити“ и „Оренда“, и ФА „Сидер войвода“, който участва с хора и оркестъра. Гости, които и откриха музикалната вечер, бяха професионалните музиканти от вокална формация „Мелос“ от Севлиево. Триото е с художествен ръководител Олга Цветкова и с участието на Катерина Николаева и Жозе Понзоне. Тримата изпълняват предимно източноправославна музика, но и обработки на български фолклор, които са дело на французина Понзоне – дошъл за малко, но останал доста дълго в България, за да реализира музикалните си мечти.

Хор „Славянско единство“ беше както винаги на висота, представяйки с няколко песни разнообразието на своя репертоар. В две изпълнения се включи триото от „Графити“ – Симеон Славев, Ерик Михайлов и Таня Гугуманова. Хорът и младите изпълнители правят впечатляваща интерпретация на българския хит „Светът е за двама“ и са просто убийствени в спиричуъла Freedom. Това трябва да се види и чуе и между другото тази възможност ще имат феновете в Бодрум, където горнооряховският хор и тримата млади изпълнители ще участват във фестивал.

Хорът и оркестърът на ФА „Славянско единство“ отведоха публиката към други музикални хоризонти и разкриха различни възможности на горнооряховските гласове. Особено интересни в акапелни изпълнения на народни песни, предимно в обработка на Георги Петров.

За музикалното присъствие и въздействие на Аделина Колева и нейните „Графити“ и „Оренда“ няма какво да се говори. Публиката съпреживява с тях на български, италиански и какви ли не световни хитове и буквално се взриви при лудешката джаз импровизация на Мая Кръстева и 10-годишната Ивайла Николова. Между другото запомнете това име. Хлапето има не само глас, но и заряд на голям артист. Малката вече печели конкурси, звезда е в своето училище ОУ „Иван Вазов“ и вероятно ще е следващият голям глас, който излиза от Горна Оряховица.

За финал съставите на Аделина Колева и хорът на Георги Петров направиха горнооряховска интерпретация на „Вековна гора“ на Графа. Той направи хита си с „Мистерията на българските гласове“, но Симеон Славев, Ерик Михайлов и останалите от „Оренда“, „Графити“ и „Сидер войвода“ предложиха истински вдъхновяващ прочит на парчето.

След два часа резултатът е страхотно представяне на всички състави и благодарна публика. Зам. кметът Григор Минков и председателят на Сдружение „Хор Славянско единство“ инж. Павлинка Николова имаха приятното задължение да раздадат дипломи за участие и да благодарят на всички изпълнители, качили се на сцената в Зала 1 на Общината.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
България пее концерт Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати