Сряда, 19 Юли 2023
            
Горна Оряховица Култура

Български фолклор във френски аранжимент и „Вековна гора“ на Графа представят на горнооряховска сцена за „България пее”

  16.04.2023 11:35
Български фолклор във френски аранжимент и „Вековна гора“ на Графа представят на горнооряховска сцена за „България пее”

Изключително интересен концерт, в който ще си партнират на пръв поглед много далечни стилове, подготвят горнооряховските музиканти за седмото издание на „България пее“. На 28 април от 18:30 часа в Зала 1 на Общината публиката ще чуе най-доброто от репертоара на местните състави и гости, но ще присъства и на синкретични изпълнения, съчетаващи класика с поп и поп с фолклор.

Инициативата на Българския хоров съюз „България пее“ се провежда за седми път. Целта е да се стимулира хоровото изкуство, като по едно и също време в различни български градове се правят концерти. Тази година са избрани датите 28, 29 и 30 април. Хор „Славянско единство“ е сред първите, подкрепили инициативата и участва всяка година. Два пъти хорът е гостувал в рамките на тази инициатива в Благоевград и Разград. В останалите пет издания в Горна Оряховица са гостували музиканти от други градове.

Този път на сцената ще излязат пет формации. За първи път горнооряховската публика ще види вокалното трио „Мелос” с художествен ръководител Олга Цветкова и с участието на Катерина Николаева и Жозе Понзоне. Тримата изпълняват източноправославна музика и обработки на български фолклор. Впечатляващото е, че обработките се правят от Понзоне, който е французин, но спечелен завинаги от българския фолклор. Горнооряховската публика ще има възможност да чуе народни песни в негов аранжимент.

Покана за концерта са получили и другите две музикални школи към НЧ „Напредък 1869“. „Графити“ и „Оренда“ на Аделина Колева ще се включат с блок от своя репертоар. Същото ще направят и хорът и оркестърът към ФА „Сидер войвода“.

Хор „Славянско единство” ще представи седем произведения от различни стилове.

Най-интересното обаче са съвместните парчета, които подготвят горноооряховските формации.

От една страна Симеон Славев, Ерик Михайлов и Таня Гугуманова подготвят заедно с хор „Славянско единство“ Freedom и „Светът е за двама“.

С хора на „Сидер войвода“ пък изпълнителите на Аделина Колева ще направят на горнооряховска сцена най-новия хит на Влади Ампов - Графа. Артистът изпълнява „Вековна гора“ заедно с „Мистерията на българските гласове“ и парчето бързо трупа популярност в сайтовете за споделяне на музика.

На 28 април може да чуете горнооряховската интерпретация на този хит./ сн. архив RegNews


Ключови думи
България пее Славянско единство Оренда
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати