Сряда, 19 Юли 2023
            
Горна Оряховица Общество

Кампанията „Капачки за бъдеще“ идва в Горна Оряховица, Лясковец и Велико Търново

  19.04.2023 12:01
Кампанията „Капачки за бъдеще“ идва в Горна Оряховица, Лясковец и Велико Търново

Поредна акция организират доброволците, обединени около каузата „Капачки за бъдеще“. Тази събота, 22 април, те ще разкрият пунктове в Горна Оряховица, Лясковец и Велико Търново.

В Горна Оряховица мястото е пред Летния театър от 10 ч. до 14 ч. Всеки може да подмогне инициативата, като донесе капачки и алуминиеви кенчета, но и като разпространява каузата сред хората около себе си. А целта е купуването неонатална линейка.

Линейката ще бъде петата поред, закупена със събрани от „Капачки за бъдеще" средства. Тя ще бъде дарена в Стара Загора и ще обслужва Старозагорска, Ямболска и Сливенска области.

Каузата „Капачки за бъдеще” е създадена през октомври 2017 г. с основна цел да се подновят остарелите кувьози в малките населени места, като се събират пластмасови капачки. Още в края на втората година, благодарение на подкрепата на хората в редица населени места, са осигурени и дарени 22 кувьоза. Кувьозите са дарени в градовете Асеновград, Ботевград, Бяла Слатина, Велинград, Горна Оряховица, Дулово, Казанлък, Карлово, Кнежа, Козлодуй, Левски, Мадан, Мездра, Момчилград, Нова Загора, Омуртаг, Първомай, Троян, Тутракан, Харманли, Червен бряг, Чирпан. Така в цялата страна вече няма използваеми кувьози с дата на производство преди 2000 г.

Следващата година със средствата, получени от рециклирането на събраните капачки и дарени средства, стана възможно закупуването на над 45 апарата в детски отделения или акушеро-гинекологични отделения в болниците в 14 града, сред които и Велико Търново.

Постепенно „Капачки за бъдеще“ се разпростира в над 30 града, като се събират пластмасови капачки и алуминиеви кенчета, а в София и Пловдив - и пластмасови бутилки. Дарители на фондацията стават редица големи фирми в страната и столицата. Това позволи закупуването на четири неонатални линейки за нуждите на университетски болници в страната. Една от тях е дарена в Плевен и обслужва областите Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен.

В Лясковец тази събота пунктът ще е на площад „Възраждане“, от 09:30 до 12:00 ч., а във Велико Търново – на паркинга на „Кауфланд“ от 9:30 ч. до 14 ч./ сн. архив


Ключови думи
Капачки за бъдеще
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати