Петък, 14 Юли 2023
            
Горна Оряховица Други

Боряна Пенчева и Елица Иванова от ОУ „Иван Вазов” получиха златни медали като победители в националния конкурс „SUPER STEM“

  14.04.2023 10:44
Боряна Пенчева и Елица Иванова от ОУ „Иван Вазов” получиха златни медали като победители в националния конкурс „SUPER STEM“

Велики четвъртък сбъдна мечтите на четвъртокласниците от ОУ „Иван Вазов“ – Боряна Пенчева и Елица Иванова, които спечелиха първо място на престижния Национален конкурс за STEM науки в България „SUPER STEM 2022“. Тази година в конкурса взеха участие над 1300 участници. Организацията и провеждането на  6-ия Национален конкурс за STEM науки в България „SUPER STEM 2022“ се осъществи от EduTechFlag с подкрепата на организации-партньори. Целта на конкурса е да се поощрят талантливи ученици от различни възрастови групи в областта на науките STEM в училище, които са инициативни и любопитни да създават идеи, да творят и да експериментират.

Двете ученички са участници в училищния клуб „Дигитален свят“, с ръководител Гергана Павлова. По време на заниманията си в клуба децата усъвършенстват своите дигитални умения, използват логическото си мислене за създаване на интерактивни истории и анимации, QR кодове и електронно съдържание. Запалени от интереса към математическите науки,  те изпращат  креативните си проекти в конкурса „Търси се Супер Стем“ заедно със свои съученици. Преди Коледа научават, че успешно преминават първия кръг от националния конкурс и печелят титлите на национално ниво   „SUPER STEM в твоето училище, град“  заедно с още свои съученици: Рая Мусева ( с проект MAGIC BLINK) , Петър Минов и Михаил Чолаков (с проект “МИНТОНЕТ“).  Националната  комисия отрежда златен медал като национален победител в област “ STEM науки“ в група  1 – 4 клас на Боряна Пенчева и Елица Иванова за  проекта „STEM BANK“. За създаването на своя проект Боряна и Елица се запознават със сложни за тях математични и физични закони, за да създадат трудна, но иновативна игра с лесни правила. Игра, в която не се печелят милиони, но чрез която можеш да станеш милионер, защото знанието е велика сила, както споделят децата.

Голямата награда на конкурса за националните победители от ОУ „Иван Вазов“ – Горна Оряховица е да представят своите проекти  на Националната конференция „STEM Образование и иновации“, секция STEM ученически проекти, която  се провежда от 13 -15 април 2023 г.  Малките момичета успяха достойно да защитят името на своето училище, показвайки своите презентационни умения от сцената пред десетки участници в залата на Интер Експо Център, София. Сертификати, златни медали и книга с публикация на проекта им бяха връчени от д-р Милена Крумова – Европейски институт за технологии, образование и дигитализация (EITED) и EduTechFlag, София.

Националната конференция STEM ОБРАЗОВАНИЕ И ИНОВАЦИИ в България има за цел да създава и разпространява знания в областта на STEM, STEAM и други области на знанието. Основните теми в различни направления бяха: STEM образование, информираност за кариера в STEM, STEM в обществото и икономиката и STEM иновации. Участниците от клуб „Дигитален свят“ към ОУ „Иван Вазов“, присъстващи на конференцията, имаха възможността да  бъдат поздравени от д-р Соломон Паси – доктор по математическа логика и компютърни науки, президент-основател на Атлантическия клуб в България, доц. д-р инж. Петко Русков - The Edge и Софийски университет, доц. д-р инж. Деница Борисова - Научен секретар на Института за космически изследвания и технологии към БАН, Дарън Стивънсън - The Extend Group – Австралия, Георги Калудов – IBM, България и Димитър Георгиев - Hochschule Fresenius, Германия и IBM. Проектите  на учениците Боряна Пенчева и Елица Иванова - „STEM BANK“, Рая Мусева ( с проект MAGIC BLINK) , Петър Минов и Михаил Чолаков (с проект “МИНТОНЕТ“) са публикувани в специалното издание на книгата  „STEM УЧЕНИЧЕСКИ ПРОЕКТИ“. Изданието на книгата  се депозира в Народната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“ – София на вниманието на читатели от целия свят.

„Искрено се надявам двудневното споделяне на вдъхновяващи ученически проекти със STEM насоченост от цяла България, да мотивира учениците, да повярват, че бъдещето принадлежи на симбиоза и синергия в съвременните образователни практики. Екипът от преподаватели в нашето училище предлага обучение, съчетаващо традиционни методи на преподаване с иновативни подходи в обучението, което е ключът към успеха на нашите деца“, сподели след конференцията Гергана Павлова, заместник-директор на ОУ „Иван Вазов“ – Г. Оряховица.

 


Ключови думи
ОУ "Иван Вазов" SUPER STEM
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати