Събота, 08 Юли 2023
            
Велико Търново Избори 2 април 2023 г. Политика

ЦИК обяви депутатите: Вигенин освободи място за Валентина Димова, Йордан Цонев отново ще представлява Велико Търново

  08.04.2023 19:33
ЦИК обяви депутатите: Вигенин освободи място за Валентина Димова, Йордан Цонев отново ще представлява Велико Търново

ЦИК обяви депутатите в новото Народно събрание, след като избраните в два региона заявиха своите предпочитания.

От осемте мандата, излъчвани от IV МИР, две места бяха под въпрос. Кристиан Вигенин още вчера обяви, че отново ще влезе от Ямбол и това автоматично освобождава място за втората в листата на „БСП за България“ – Валентина Димова от Полски Тръмбеш.

Водачът на ДПС Йордан Цонев освободи място в Благоевград и влиза от Велико Търново за трети път.

Останалите ни депутати бяха ясни още след края на гласуването – Костадин Ангелов и Димитър Николов от ГЕРБ-СДС, Людмила Илиева и Йордан Терзийски от „Продължаваме промяната – Демократична България“, Станислав Стоянов от „Възраждане“ и Андрей Чорбанов от „Има такъм народ“.

В крайна сметка единственото ново лице в Парламента, което ще представлява IV МИР e Валентина Димова. Тя е представител на Полски Тръмбеш, а това се оказва единствената по-малка община в областта, която за втори път успява да излъчи депутат откакто започна изборната поредица през април 2020 г. След изборите през юли 2020 г. Силвия Николова - също от Полски Тръмбеш, влезе от ИТН в Парламента. Тогава БСП вкара за депутат Румен Павлов от Стражица. Общо взето групата на осемте от Великотърновска област досега е доминирана от горнооряховчани и водачи, пуснати от партийните централи. Този път горнооряховското присъствие е редуцирано, което даде шанс на Димова.

Валентина Димова беше на второ място в листата на „БСП за България“ в IV МИР. Освен че получи добро място, тя го защити и с преференции и събра 789 лични отметки, което затвърди второто място след Вигенин и по преференции. Само той има повече сред кандидатите на „БСП за България“ – неговите са 1279.
Димова е на 49 години и е магистър по „Социална психология“. Работи като психолог в Център за обществена подкрепа в Полски Тръмбеш. От 15 години е секретар на основна партийна организация, а от 2013 г. е председател на Обединението на жените социалистки в Полски Тръмбеш. Освен с политика се занимава и с поезия и миналата година издаде първата си стихосбирка.

Всички депутати тук https://www.cik.bg/bg/decisions/1901/2023-04-08

Асен Балтов по-късно бе заличен от списъка. Той първи отказа да бъде депутат в новия Парламент. Слави Трифонов също заяви отказ. Бойко Борисов обаче ще се закълне в 49-то Народно събрание като представител на Пловдив.


Ключови думи
депутати Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати