Вторник, 09 Май 2023
            
Велико Търново Избори 2 април 2023 г.

Десислава Йонкова отново ще е председател на РИК, партиите се споразумяха само за 22 минути

  05.02.2023 14:39
Десислава Йонкова отново ще е председател на РИК, партиите се споразумяха само за 22 минути

За рекордните 22 минути парламентарно представените партии и коалиции постигнаха споразумение за състава на Районната избирателна комисия за предсрочния вот на 2 април в IV Многомандатен изборен район във Велико Търново.

Консултациите за състава на РИК бяха водени от областния управител инж. Георги Гугучков, а на преговорите присъстваха заместникът му Петя Райкова и главният секретар на Областна администрация доц. Цанко Стефанов.

В началото областният управител изрази удовлетворението си от работата на предходните Районни избирателни комисии. По думите му членовете на РИК са провели предсрочните парламентарни избори през 2022 г. и 2021 г. при отлична организация, спокойно и без напрежение. Инж. Гугучков призова по същия начин да се работи и за подготовката на предстоящия вот.

Той припомни, че при назначаването на състава и членовете на Районната избирателна комисия се запазва съотношението между парламентарно представените партии и коалиции в 48-то Народно събрания съобразно броя на народните представители от всяка парламентарна група.

Това означава, че РИК във Великотърновска област ще бъде от 13 члена, в това число председател, двама заместник председатели и секретар, като квотата е: за “ГЕРБ-СДС” - 4 членове; за коалиция “Продължаваме промяната” - 3 членове; за партия “ДПС” - 2 членове; за партия “Възраждане” - 1 член; за коалиция “БСП за България” - 1 член; за коалиция “Демократична България - обединение” 1 член; за коалиция “Български възход” - 1 член.

От коалиция „ГЕРБ-СДС“ предложиха за председател Десислава Йонкова, а за членове Силвия Дечева, Николина Митева и Красимира Петрова.

От коалиция „Продължаваме промяната“ поискаха също председателското място в лицето на Николай Илиев, а за членове предложиха Пламен Костадинов и Йоанна Иванова.

От партия „ДПС“ за секретар на РИК предложиха Деяна Петрова, а за член – Благой Златанов.

От партия „Възраждане“ предложиха за член Малина Николова.

От коалиция „БСП за България“ номинираха за заместник председател Ирена Стасинопулу.

От коалиция: „Демократична България – Обединение“ предложиха за заместник председател Сева Памукчиева.

От коалиция „Български възход“ за член на РИК предложиха Христина Хараламбиева – Иванова.

След първия кръг на предложенията областният управител инж. Георги Гугучков призова представителите на парламентарно представените партии и коалиции да преосмислят номинациите си, тъй като за позицията „председател“ бяха предложени две кандидатури.

На призива му откликнаха от коалиция „Продължаваме промяната“ и Николай Илиев заяви, че оттегля кандидатурата на коалиция “ПП” за председател, като обаче настоя за заместник председателско място.

Така за заместник председател на РИК предложенията станаха три, което също влиза в противоречие с разпоредбите на Избирателния кодекс. Това провокира представителят на коалиция „Демократична България – Обединение“ да оттегли номинацията за заместник председател и за по-малко от половин час консултациите завършиха успешно.

Предложението до Централната избирателна комисия за състав на РИК за IV Великотърновски многомандатен избирателен район за предсрочните парламентарни избори на 2 април 2023 г. е следното:

Председател: Десислава Йонкова „ГЕРБ-СДС“

Заместник председател: Николай Илиев „Продължаваме промяната“

Заместник председател: Ирена Стасинопулу „БСП за България“

Секретар Деяна Петрова „ДПС“

Членове:

Силвия Дечева, Николина Митева и Красимира Петрова „ГЕРБ – СДС“

Пламен Костадинов и Йоанна Иванова „Продължаваме промяната“

Благой Златанов „ДПС“

Малина Николова „Възраждане“

Сева Памукчиева „Демократична България – Обединение“

Христина Хараламбиева – Иванова „Български възход“.

 


Ключови думи
РИК Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати