Вторник, 27 Юни 2023
            
Горна Оряховица Общество

Златни накити на близо 2000 години гостуват за първи път в Историческия музей в Горна Оряховица

  28.03.2023 11:10
Златни накити на близо 2000 години гостуват за първи път в Историческия музей в Горна Оряховица

Златни обеци на близо две хилядолетия ще бъдат показани в експозицията „Археологически разкази за горнооряховското минало“ на Исторически музей – Горна Оряховица. Накитът е намерен в землището на Долна Оряховица преди 100 години и е част от постоянната експозиция на Националния археологически институт с музей към БАН в София. Гостува в Горна Оряховица специално за изложбата, на която Музеят кани на 30 март. Хилядолетното обработено злато е най-ефектният експонат, но музейните работници са подготвили още много ценни за науката находки, открити в Горнооряховско през последните години. Находки, които задават много въпроси на учените и те ще трябва да им отговорят с нови проучвания и разкопки в следващите години.

Временната експозиция „Археологически разкази за горнооряховското минало“ е посветена на археологическите проучвания, проведени през последните три години на територията на община Горна Оряховица. В изложбата са представени резултатите от проучванията на средновековна крепост Ряховец и източния некропол в подножието й, както и тези от Теренните археологически издирвания, проведени в землището на с. Първомайци и гр. Д. Оряховица.

На крепостта Ряховец се разкриват структури и материали от III – II хил. пр. Хр. до ХIII в. Сред по-интересните находки, открити през последните три години са амфорни дръжки с анепиграфски печати, свързани с тракийския период на обитаване на крепостта II – I в. пр. Хр. и керамичен котел с вътрешни уши от ХI век, който е свидетелство за присъствие на печенежко население.

Източният некропол е единственият към момента в района, в който се разкриват гробове от ХIII в., с особености, които показват известно отклонение от християнския погребален обред. В него се откриват още средновековни ями с животински кости от говеда и цели черепи на кон и крава, а също така и овъглен дънер от дъб от вида цер. Една от най-интересните находки представлява частично запазена костена апликация с врязана украса от ХIII век.

Чрез проведените издирвания в землищата на с. Първомайци и гр. Д. Оряховица са локализирани надгробни могили, както и селища от праисторията, античността, средновековието и възраждането. В изложбата са представени различни по вид и хронология находки като сред най-интересните са част от оброчна плочка с изображение на Тракийския конник и желязна мотика, открити в голямо римско селище от периода  II – IV век в м. Песаровски кладенец, гр. Д. Оряховица.

За първи път в Исторически музей – Горна Оряховица гостува обработено злато на близо 2000 години, произведение на ювелирното изкуство от римската епоха, открито случайно преди повече от 100 години. Това са чифт златни обеци от средата на III век, оформени като лозов лист със зелени осмостенни мъниста, изработени от 22 каратово злато, с общо тегло 6,43 гр. Намерени са в новорегистрирания римски обект в м. Песаровски кладенец, гр. Д. Оряховица в зидан гроб, заедно с човешки кости на мъж и жена, стъклена ампула (унгвентрарий), керамичен съд и три стъклени топчета. Наред със златните обеци в изложбата участва и стъклената ампула, която представлява вид контейнер, вероятно за благовонни води/парфюми, масла, лекарства и др. Гостуващите експонати са предоставени за временната експозиция от НАИМ – БАН, София.

Част от изложбата са още хромел, тухла и керамичен съд от римската епоха, открити при случайни обстоятелства в източната част на гр. Д. Оряховица преди повече от 50 години, които са предоставени от РИМ – В. Търново.

Заедно с археологическите находки чрез богат илюстративен материал са представени етапи от проучванията и част от работата на учениците от Археологическа школа „Ряховец“.

Временната експозиция се представя чрез новото експозиционно оборудване на Музея. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Откриването е от 17:30 часа на 30 март.


Ключови думи
Музей Горна Оряховица Археологически разкази за горнооряховското имнало изложба
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати