Четвъртък, 29 Юни 2023
            
Горна Оряховица Други

ПГЛПИ „Атанас Буров“ – част от Глобалната седмица на парите

  24.03.2023 13:28
ПГЛПИ „Атанас Буров“ – част от Глобалната седмица на парите

Всяка година ПГЛПИ „Атанас Буров“ в Горна Оряховица отбелязва Глобалната седмица на парите с разнообразни инициативи, състезания и извънучилищни изяви.

С цел професионално израстване и обогатяване на своите ученици, директорът Георги Иванов и преподавателят по икономически дисциплини Ваня Димитрова инициираха час по финансова грамотност с трима представители на Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ в Свищов – проф. д-р Андрей Захариев – декан на факултет „Финанси“ и ръководител на магистърски програми „Финансов мениджмънт“ и „Международен финансов мениджмънт“, гл. ас. д-р Петко Ангелов – научен секретар на катедра „Финанси и кредит“ и секретар на магистърска програма „Банков мениджмънт“ и ас. д-р Силвия Заркова – възпитаник на ПГЛПИ „Атанас Буров“, докторант на годината на Република България за 2019 г. и най-цитиран млад учен на СА „Д. А. Ценов“ в световните бази на Scopus и Web of Science.

В рамките на един учебен час проф. Захариев представи пред зрелостниците на елитната икономическа гимназия кратък преглед на същността, произхода и функциите на парите, както и мястото на финансите и финансовата грамотност в икономическия свят. Младите Буровци бяха впечатлени от приложното обучение с UV детектор, чрез който имаха възможност да разгледат отличителните знаци против фалшифициране на различни номинали на банкноти от 10 държави на стойност над 100 000 лв.

Всички участници в инициативата получиха подаръци от академична фондация „Проф. д-р Минко Русенов“ – сувенирни магнити с логото на свищовската финансова катедра и рекламни материали за кандидатстудентската кампания 2023/2024г.

На финала на събитието Георги Иванов прие с гордост връчения му почетен плакет „LXX ANNIS”, издаден в лимитиран тираж по повод 70-та годишнина на първата българска финансова катедра. Той, на свой ред, удостои проф. Захариев с благодарствено писмо, с което изрази признателността на колектива на ПГЛПИ „Атанас Буров“ за дългогодишното ползотворно сътрудничество и неуморната и нестихваща подкрепа на Академията към възпитаниците на гимназията.

Ръководителите и на двете институции заявиха желание и готовност за още по-тясно сътрудничество в полза на младите хора и усъвършенстване на уменията им за вземане на правилни финансови и осъзнати житейски решения.


Ключови думи
ПГЛПИ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати