Сряда, 21 Юни 2023
            
Велико Търново Други

Ректор, актьор, лекар и поет са новите Почетни граждани на Велико Търново

  22.03.2023 13:27
Ректор, актьор, лекар и поет са новите Почетни граждани на Велико Търново

Думата „обич” най-много прилича на Велико Търново. Не знам да има подобна дума в други езици. Колкото тя е голяма по своя смисъл, толкова голям е този град. Велико Търново е обич.

С тези думи председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов откри тържествената сесия, на която бяха връчени званията „Почетен гражданин на Велико Търново”. Тази година за техни носители бяха обявени ректорът на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” проф. Христо Бонджолов и актьорът Любомир Бъчваров. Посмъртно Почетни граждани на старопрестолния град станаха поетът Марин Бодаков и хирургът д-р Иван Толеков.

Отличията си носителите получиха днес, когато Велико Търново посреща празника си. Това стана в присъствието на областния управител инж. Георги Гугучков, свещеноиконом Славчо Иванов, посланиците на Албания, Аржентина, Палестина, Словения, Хърватия, Южна Корея, кметове и председатели на общински съвети, представители на институции и др. Бяха получени десетки поздравителни адреси, включително и от служебния премиер Гълъб Донев.

За званието проф. Христо Бонджолов бе номиниран от инициативен комитет заради работата му за утвърждаване на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” като авторитетен, престижен и модерен университет със съществена роля за затвърждаването на Велико Търново като културно и просветно селище, както и заради цялостната му научна, преподавателска и административна дейност.

За нас във ВТУ празникът започна още вчера. Успяхме да съберем ректори от съседните балкански държави и да направим Балкански университетски център. Всички бяхме единодушни, че така трябва да правим на Балканите – да се разбираме, и с достойнство да се изправим в Европа. Надявам се да продължим да утвърждаваме авторитета на нашия Университет. Благодаря на всички, каза проф. Бонджолов, получавайки званието.

Актьорът Любомир Бъчваров също бе номиниран от инициативен комитет. В комитета са  дейци на културата, преподаватели във ВТУ, представители на клубовете „Зонта”, „Ротари”, „Лайънс”, артисти, музиканти, общественици.

Бъчваров е знаково име в артистичната общност в България, който носи в сърцето си Велико Търново. Сред признанията, които е получавал, са наградата „Икар” и орден „Кирил и Методий” – I степен. Бил е директор на МДТ „Константин Кисимов”, като възстановява детската театрална студия.

Неистово е вълнението ми. През моя съзнателен живот винаги съм бил и ще остана до края на дните си великотърновец. Това е призвание. Всеки ден виждам красотата на този град, хората му, приятелите си, от които получавам приток на сили да се справям и с най-тежките задачи. Благодаря ви, съграждани, обичта ни е взаимна, не криеше вълнението си Бъчваров.

Районната колегия на Българския лекарски съюз предложи посмъртно със званието „Почетен гражданин” да бъде удостоен д-р Иван Толеков.  Номинацията му бе подкрепена с подписите на над 2500 граждани.

В продължение на 30 г. д-р Толеков раздава себе си на пациентите в Хирургичното отделение във Велико Търново. След смъртта му семейството и приятелите му учредиха стипендия на името на лекаря, която покрива пълната годишна такса за целия период на обучение в специалност „Медицина” държавна поръчка за ученика с най-висок общ бал в дипломата за средно образование от ПМГ „Васил Друмев”.

Отличието на д-р Толеков получиха децата му. Помнейки го, той ще остане обречен на безсмъртие, сподели д-р Надежда Толекова.

Сдружение „Дупини” номинира поета Марин Бодаков за Почетен гражданин, подкрепиха ги от Център „Амалипе”, Хуманитарната гимназия, Регионалната библиотека, обществени организации, както и над 150 човека, включили се в специална подписка.

Марин Бодаков е поет, литературовед, доцент по журналистика, общественик. Автор е на 9 книги със стихове, на изследвания за стари търновски автори, на оперативна критика и есеистика в най-четените периодични издания за литература и изкуство.

Майката на поета получи отличието му, а дъщеря му сподели, че той винаги й е разказвал с голяма обич за Велико Търново. Винаги ще се връщаме към Търново.

Знам, че в момента той се радва много, каза още дъщерята на Марин Бодаков.

Наградата „Велико Търново” за 2023 г. също бе връчена по време на тържествената сесия. Получиха я Румяна Начева и инж. Георги Стефанов.

Румяна Начева получи наградата заради безспорния й принос към общността, за създаването на Международния конкурс за млади изпълнители „Сребърна Янтра”, детската програма „Весел зодиак”, Детско естрадно студио „Румина”. Припомняме, че на специална церемония в Дубай конкурсът „Сребърна Янтра” бе отличен с „Оскар” за най-добре организиран международен конкурс в България за 2022 г. Цялата дейност на Румяна Начева е насочена към подкрепа на младите таланта от региона, а за наградата тя бе номинирана от „Зонта интернешънъл клуб – Велико Търново”.

За мен е чест да получа наградата „Велико Търново”. Нося името на моя град навсякъде по света, където представяме български таланти. В продължение на 20 г. „Сребърна Янтра” води на сцената, на която се намираме, невероятни таланти, които после правят шеметни кариери. Само след месец на голямата „Евровизия” в Ливърпул трима изпълнители, които са били на тази сцена, ще представят своите държави – Румъния, Грузия и Молдова. Това ми стига. Посвещавам наградата си на всички таланти и на семейството си, сподели Румяна Начева.

Инж. Георги Стефанов получи наградата „Велико Търново” за 2023 г. за неговия дългогодишен принос и заслуги за развитието на града. Бил е председател на Общинския съвет, изпълнявал е временно кметските функции през 1994 г., бил е и общински съветник. Работи активно за създаване и утвърждаване на принципите на съвременното местно самоуправление. Дълги години е председател на Общинския комитет „Васил Левски” и като такъв ръководи оперативното бюро на Националния инициативен комитет за изграждане на паметник на Стефан Стамболов във Велико Търново.

Приемам тази награда като признание за труда на всички общински съветници. Често пъти техният труд остава малко встрани от прожекторите на общественото внимание. Особено през първите мандати  на прехода – тогава, когато нямахме практика, нямахме опит, нямахме правила. Но се стараехме да се поставят здрави основи на съвременното местно самоуправление. От тогава имам чудесни спомени и добри приятели. Радвам се, че Общинският комитет „Васил Левски” заслужи и продължава да заслужава уважението на великотърновската общественост и се утвърждава като школа по родолюбие, развълнуван бе инж. Стефанов.

Празникът на града продължава. Заради дъжда предвидената концертна програма ще бъде в голямата зала на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов". Началото му е в 13.30 ч. В 16,00ч. в залата на театъра ще бъде и концертът на Фолклорен ансамбъл "Мизия". А в 19,45ч. е прожекцията на Аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина" и празничните фойерверки. Шоуто на Царевец ще бъде наблюдавано от площад "Цар Асен I" пред крепостта.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
почетни граждани
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати