Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

Проф. Хитко Вачев и Димо Димов са предложени за Почетни граждани на Горна Оряховица

  25.04.2020 11:04
Проф. Хитко Вачев и Димо Димов са предложени за Почетни граждани на Горна Оряховица

Адвокат Димо Димов посмъртно и проф. Хитко Вачев са предложенията за Почетен гражданин за 2020 г. в Горна Оряховица. Археологът проф. Вачев – авторитет и учен от национален мащаб, е номиниран от кмета инж. Добромир Добрев. Предложението адвокат Димов посмъртно да получи званието е на групата на ГЕРБ в Общинския съвет.
Предложен за Почетен гражданин тази година е бил и инж. Тодор Тодоров – основател на хандбала в града. Самият инж. Тодоров обаче е пожелал номинацията му да не бъде разглеждана. Затова председателят на Общинския съвет Димитър Николов е резолирал предложение с мнение на инж. Тодоров да бъде връчен Почетен знак на Община Горна Оряховица не само заради стореното за спорта, но и заради цялостния му обществен принос като преподавател и 4 мандата кмет на Върбица.  

Трима са номинирани за Годишна награда на Горна Оряховица за принос към здравеопазването. Кметът инж. Добрев предлага Годишна награда на Община Горна Оряховица да бъде връчена на д-р Илко Костурков. През 2019 г. младият гастроентеролог стана Лекар на годината в категорията ``Ти си нашето бъдеще`` в Годишните награди на Българския лекарски съюз.
Съветникът от СДС Петър Гайдаров предлага с награда да бъде отличена д-р Нина Петкова – началник на клинична лаборатория в МБАЛ ``Св. Иван Рилски``. Когато директорът на болницата д-р Иван Иванов отсъства, именно д-р Петкова поема управлението на лечебното заведение. Номинацията на д-р Петкова е подкрепена от д-р Иванов.
От групата на БСП е внесено предложение награда за принос към здравеопазването да бъде връчена на д-р Бисерка Акиванова, която ръководи Отделението по физикална и рехабилитационна медицина в Болницата в Горна Оряховица.

За принос към науката инж. Добрев предлага носител на Годишна награда да стане професорът по бионика Евгени Дюкенджиев – основател на лаборатория за атипично протезиране и човек, дал шанс за по-добър живот на пациенти с детска церебрална парализа и гръбначно-мозъчни заболявания.

За принос към образованието групата на ГЕРБ предлага отличие да бъде присъдено на Ваня Недкова – старши учител в начален етап в СУ ``Вичо Грънчаров``. Зад номинацията на Недкова застава и екипът на училището.

Сдружението на горнооряховските художници ``ГоАрт`` пък предлага носител на Годишната награда на Общината за принос към културата да стане Илия Банков. През октомври м. г. Банков празнува своите 60 г. Голяма част от тях той е посветил на културния живот в Горна Оряховица. Банков е и всеотдаен преподавател, казват колегите му от ``ГоАрт``.
Още една номинация в сферата на културата има тази година. Тя е подкрепена от НЧ ``Напредък 1869`` и е за актьора Илия Георгиев. Към днешна дата Георгиев е част от Театър ``Искри и сезони``. Актьорът е и основател на Фондация ``Достойни българи``, чиято основна цел е издигането на паметници на бележити наши сънародници.

Инвеститор №1 за 2019 г. Венцислав Стоев е предложен за Годишна награда в сферата на икономиката. Стоев е сред най-крупните работодатели в Горна Оряховица, с над 400 постоянно заети в различните му дейности служители.

Трима са номинирани за принос в социалната сфера. Инж. Добрев предлага за наградата члена на Управителния съвет на нидерландската фондация SMHP “Медицинска и социална подкрепа за Източна Европа” Джеф Акерманс. Фондацията е сред редовните дарители на МБАЛ ``Св. Иван Рилски``, като за 2019 г. и 2020 г. стойността на предоставената под различни форми помощ е близо 120 хил. лв.  
Още един крупен дарител е предложен за награда. Става дума за Галин Анастасов, съсобственик и търговски директор на ``Ден и нощ`` ООД. Фирмата бе една от първите, отзовали се на благотворителната кампания за подкрепа на Болницата в борбата й с коронавируса. ``Ден и нощ`` ООД предостави 100 хил. лв., отделно са и други дарения, правени на различни социални услуги.
Социалният работник Станка Мезева е номинирана от ВМРО. Таня, както я познават всички, е с над 35-годишен стаж в сфера. Професионалният й път е изцяло свързан със социалните дейности в община Горна Оряховица.

Акробатите Мартин и Данаил Николови са номинирани от инж. Добрев в сферата на спорта. През 2019 г. двамата станаха четвърти на Европейското първенство по спортна акробатика във възраст 11-16 години, като съвсем малко не им достигна да стъпят на почетната стълбичка.

Удовлетворен съм, че тази година предложения внесоха и много творчески и неправителствени организации, браншови съсловия , което придава истински престиж на наградите. Повечето от съветниците и групите в Общинския съвет смятат, че номинираните са авторитети в своите области и са достойни за званията, коментира председателят на Общинския съвет Димитър Николов.

Предстои всички номинации да бъдат разгледани в Постоянните комисии към Общинския съвет. Това ще стане през следващия месец. По правилник предложенията се подлагат на гласуване на сесия на местния парламент в навечерието на празника на Горна Оряховица 29 май.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Почетни граждани
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати