Вторник, 20 Юни 2023
            
Велико Търново Култура

Изложба на Иван Милев откриват във Велико Търново

  21.03.2023 09:23
Изложба на Иван Милев откриват във Велико Търново

Изложбата „Иван Милев. По пътя на страданието“ ще бъде открита тази вечер в 18 ч. на втория етаж в хан „Хаджи Николи“ във Велико Търново. Изложбата е първото самостоятелно представяне на автора във Велико Търново и част от политиката на екипа на Художествена галерия – Казанлък за социализирането на наследството на автора.

Изложбата, осъществена като съвместна инициатива с галерията при Хан „Хаджи Николи “ в старопрестолния град, се явява естествено продължение на цикъла от изложби, реализирани през миналата година в Рим (Италия) и Виена (Австрия). Два града, които Иван Милев посещава съответно през 1923 и 1926 г.

1926-а е преломна в краткия житейски път на автора. Тогава той не само ще получи истинското признание за таланта си, не само ще стане баща, но и ще направи безценен дарителски жест – ще дари едно от най-ярките си творения – картината „Ахинора“, на родния си град. Картина, която в настоящата експозиция може да бъде видяна само в дните от 21 до 31 март. Това е последното планувано излизане на картината от Казанлък, където предстои откриването на самостоятелен музей на творбата – „Домът на Ахинора“ .

Куратор на изложбата е Пламен В. Петров. Тя ще остане в хан „Хаджи Николи“ до 31 октомври.


Ключови думи
Иван Милев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати