Четвъртък, 15 Юни 2023
            
Горна Оряховица Общество

40 кадъра от Апокалипсиса в Турция представя изложба на спасител и журналист в Галерията в Горна Оряховица

  16.03.2023 21:46
40 кадъра от Апокалипсиса в Турция представя изложба на спасител и журналист в Галерията в Горна Оряховица

40 кадъра от кошмара, преживян от хората в Турция след големите земетресения преди месец показва най-новата изложба в Художествена галерия „Недялко Каранешев“. В „Апокалипсис по Рихтер“ през обективите на спасителя Мирослав Маринов и оператора Пламен Иванов ставаме свидетели на разсипани животи, на много болка, но и на надежда.

Идеята за изложбата е на фотографа Стефан Русанов, в чието студио „Зенит“ са направени и копията от снимките. С организацията се заема журналистът Мартин Георгиев, който отразява трагедията след земетръса заедно с оператора Пламен Иванов. Община Горна Оряховица веднага застава зад идеята, както и Съюзът на българските журналисти и Главна дирекция за пожарна безопасност и защита на населението.

Горна Оряховица е естествен домакин на такава изложба. Всички ние сме виждали кадрите, съхранявани в музея от земетресението през 1913 г., когато епицентърът е в нашия град. Много от нас помнят трусовете от 1977 и 1986 г. И може би сме единственият град, от който двама души – един спасител и един журналист, бяха по едно и също време в най-тежко пострадалите места. Правим тази изложба не просто да покажем колко добри кадри са направили Мирослав и Пламен, но и да предупредим. Трябва да сме готови, защото това може да се случи и на нас, въведе в темата Мартин Георгиев след краткото видео, събрало в пет минути десетдневните репортажи на екипа.

Художествената галерия посрещна гостите на тази забележителна изложба с нетрадиционно осветление и подготовка за среща с едно необикновено събитие. Заслуга за което има и екипът на Професионална гимназия по хранителни технологии „Проф. д-р Асен Златаров“, подготвил кетъринга за вечерта.

Главен комисар Александър Джартов – шеф на Главна дирекция за пожарна безопасност и защита на населението, сподели своята благодарност, че е станал част от това събитие и обеща, че снимките ще бъдат показани и в столицата. Ние разбрахме, че сме добре подготвени и реагираме адекватно в такава криза, но трябва да сме винаги в развитие и да подобряваме своите възможности, каза Джартов при откриването на изложбата.

Зам. кметът на Община Горна Оряховица Григор Минков също напомни, че това са кадри, които трябва да ни държат нащрек. Но в същото време те ни правят горди заради двама наши смели съграждани, оказали се в епицентъра на събитията, допълни Минков.

Двамата герои на вечерта бяха най-кратки, признавайки че с фотоапарата могат да разкажат повече, отколкото с думи. Но пък за тях имаше специални изненади. Първо балет „Грация“ награди фотографите със специални статуетки, а после малката дъщеричка на Пламен – София, му подари портрет, върху който цял ден се е трудила в детската градина.

Мирослав Маринов, който вече 32 години е част от спасителната група към РСПБЗН, прекара 11 дни на мисия в Бесни и Адиаман, издирвайки оцелели под руините. Операторът на НОВА ТВ Пламен Иванов пътува 10 дни из най-източната част на пострадалата област Хатай, стигайки на 30-тина километра от границата със Сирия. Двамата показват само малка част – по 20 фотоса, от всичко заснето през тези дни.

Трудно е да се говори за това. Виждаш как животът, който хората са градили с десетилетия, е унищожен за две минути, казва Мирослав, загледан в един от любимите си кадри. На него всъщност е той, протегнал да сгрее ръце на уличен огън. Срещу него, втренчен в пламъците, седи човек, загубил всичко.

Ако мога да обясня какво чувствам в един кадър, той ще е точно такъв – хората, насядали по тротоара край някое кюмбе и гледат как отсреща багерът изрива останките от дома им, разказва и Пламен. Най-болезненият кадър, който направил, не можал да стане на снимка, но ще го преследва дълго. Пътували с колата през Антакиа и минали край развалини на блок. Останали били само стърчащи железа и на много от тях били завързани разноцветни балони. После разбрали, че всеки балон е за едно от загиналите под руините деца в тази сграда. Балоните били много.

Професията е сблъсквала Мирослав с много трагедии. Търсил е оцелели в руините и след земетресението в Измит преди четвърт век. Но толкова голяма трагедия е трудна за приемане дори от хора, свикнали с болката. Те ще се оправят, сигурен съм, казва Мирослав, показвайки един кадър с деца, останали без дом, а вероятно и без близки. Хлапетата махат на спасителите от един камион. Силен народ са, организирани са и много си помагат. Ще се възстановят, връща надеждата спасителят.

За двамата това е първата голяма изложба, въпреки че снимат от много отдавна. За Пламен търсенето на добрия кадър е професия. Повече от 20 години той е зад камерата – първо снима за „Видеосат Раховец“, после за ТВ 7, а от десетина години за НОВА в екип с Мартин Георгиев.

Мирослав е участвал в колективни изложби, негови снимки са печелили и конкурси. За него фотографията е хоби, но фотоапаратът е винаги с него и има кадри от много мисии, в които е участвал. Покрай изложбата, за която го поканили Мартин Георгиев и Пламен Иванов, се родила идеята да извади фотоси още от предишното земетресение в Турция и от други места, където са работили спасителите и да ги подреди в базата им в Горна Оряховица.

Откриването на съвместната им изложба се превърна в културно събитие, далеч надхвърлящо мащабите на Горна Оряховица. Фотосите ще останат в Галерията още седмица и всеки кадър си заслужава да му се отдели малко време.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Апокалипсис по Рихтер изложба Горна Оряховица Пламен Иванов Мирослав Маринов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати